Eğitim Sitesi

Karakter Nedir? Karakter Hakkında Kısaca Bilgi

Karakter Terimi Hakkında Bilgiler

Genetik Terimi Olarak Karakter:

1- Canlılarda çeşitliliğe neden olan her bir özelliğe karakter denir. Karakterler genlerce oluşturulur.

2- Bireyler arasında çeşitlilik gösteren, bir nesilden diğer nesile aktarılabilen özelliklere denir. Bezelyelerdeki çiçek rengi ve tohum şekli örnek olarak verilebilir.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Karakter:

Canlıların sahip olduğu saç rengi, göz rengi, tohum rengi, kan grubu gibi her özelliğe karakter denir.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Karakter:

Kişiliğin, topluma ve toplumsal değer yargılarına, toplumun da bireye verilmiş olduğu değere göre ortaya çıkan yanıdır. Özellikle de içinde yaşanılan toplumun değer yargılarından, eğitim anlayışından, sosyo-ekonomik özelliklerinden etkilenerek biçimlenir. Örneğin, dürüstlük, yalancılık, yardımseverlik, yurtseverlik, zalimlik ağırlıklı olarak karakter özellikleridir.

 

Biyoloji Terimi Olarak Karakter:

Canlıların sahip olduğu her bir özelliğe denir. Kalıtsal karakterler anne ve babadan gelen gen çiftince oluşturulur. Göz rengi, saç rengi, saç şekli, ten rengi, kan grupları...

 

Edebiyat Terimi Olarak Karakter:

1. Edebiyat ürünlerinde olayın ya da anlatının içinde yer alan kişilerin huy ve davranış özellikleriyle kişiliklerini belirleyici özelliklerine verilen ad.

2. Anlatmaya bağlı metinlerde toplumsal bir tabakayı değil de sadece bireyi temsil eden.

 

Tiyatro Terimi Olarak Karakter:

Kişileştirme işleminde derinlemesine ele alınan oyun kişisi;kendine özgü nitelikler içinde ruhsal gelişimi olan oyun kişisi.Karakterlerin,dış görünüşleri ötesinde anlamış ağlayan iç yaşamı vardır.Örn: Hamlet, Lear, Tartuffe,Treplev,Galile vb.

 

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Karakter:

Bir canlıda bulunan,gözle görülebilen yada herhangi ölçü veya tartı birimiyle belirlenip ifade edilebilen özelliklerin tümüne karakter yada ıra denir.

 

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Karakter:

Başkalarına benzemekten çok, başkalarından farklılıkları ve sadece kendine has değer ve nitelikleriyle belirginleşen kahraman.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Karakter:

1- Bir nesnenin, bir bireyin kendine özgü yapısı, onu başkalarından ayıran temel belirti ve bireyin davranış biçimlerini belirleyen ana özellik, öz yapı, seciye.

2- Bir kimsenin veya bir insan grubunun tutumu, uygulanma ve davranış biçimi.

 

Eğitim-Öğretim Terimi Olarak Karakter:

1. Belli ahlak ölçülerine göre değerlendirilen kişilik.

2. Bir organizmanın belirgin yönü ya da yönleri.

3. Bir şeyi benzerlerinden ayıran temel özellik.

 

Veteriner Hekimliği / Hayvancılık Terimi Olarak Karakter:

Bir canlıda bulunan, gözle görülebilen ya da herhangi ölçü veya tartı birimiyle belirlenip ifade edilebilen özelliklerin tümüne karakter yada ıra denir.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Karakter:

Karakter genelde kişilikle karıştırılır fakat kişiliğin bir parçasıdır. Karakter kişiliğin toplumsal ve ahlaki yönüdür. Başka bir deyişle karakter, toplum tarafından kazandırılan ve toplumca olumlu ya da olumsuz olarak değerlendirilen davranışların sürekli hale gelmesidir. Örneğin: Dürüstlük, yalancılık, hırsızlık, misafirperverlik karakter özellikleridir.

 

    Benzer Genetik Terimleri

    Klonlanmış Canlılar: "Bedensel hücre çekirdeği aktarımı" yöntemiyle oluşturulmuş embriyoların gelişmesiyle ortaya çıkan canlılardır. Bu yöntemde, yetişkin bir canlıdan alınan hücre çekirdeği, hücre çekirdeği çıkarılmış bir embriyo hücresine aktarılır. 1996 yılında klonlanan Dolly, bu yöntemle ortaya çıkarılan ilk memeli canlıdır. ● İribaş - (1952), ● Sazan - (1963), ● Koyun - (1996), ● Şebek - (2000), ● Sığır - (2001), ● Kedi -(2001), ● Katır - (2003), ● At - (2003), klonlanan diğer hayvanlardan bazılarıdır.

    Duplikasyon: Parçası kopan bu kromozom bundan sonra belirli genleri taşımayacaktır. Mayoz bölünme sırasında kopan bir parçanın ilave bir segment olarak kardeş kromatide yapışmasına duplikasyon adı verilir (Kopan parça homolog kromozomada yapışabilir). Bir kromozom parçası, koptuğu kromozoma ters yönde yapışarak inversiyona neden olur. Kromozomal kırılmanın dördüncü olası sonucu, kromozom parçasının homolog olmayan bir kromozoma yapışarak translokasyon adı verilen yeni düzenlemeye neden olmasıdır.

    Lokus: Kromozomların üzerlerinde genlerin bulunduğu özel yerler.

    Gen Tedavisi: 1- Hastalara tedavi edici genleri aktararak ya da zararlı olan genleri etkisiz hale getirerek (kronik) sağlık problemlerinin çözülmesine gen tedavisi denir. 2- Kalıtsal bozukluğun düzeltilmesi için sağlıklı DNA'nın, hastalıklı hücrelere doğrudan zerk edilmesi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Genetik Terimleri Sözlüğü