Eğitim Sitesi

Kara Para Nedir? Kara Para Hakkında Kısaca Bilgi

Kara Para Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Kara Para:

Yasal olmayan yollardan elde edilen ve vergisi ödenmemiş gelir.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Maliye Politikası (Fiscal Policy): Hükümetlerin, istihdam, büyüme ve enflasyon gibi belli amaçları gerçekleştirebilmek amacıyla gelir toplama (vergilendirme) ve harcama yapma yöntemlerini şekillendirmeleridir.

    Poliçe: Alacaklının, borçluya hitaben belli bir tarihte belli bir miktar parayı, üçüncü kişilere ya da onun havale edeceği bir kişiye, kayıtsız şartsız ödemesi için verdiği yazılı emir.

    Piyasa Emri: Menkul kıymet alım satımında en iyi piyasa fiyatından işlemin gerçekleştirileceği emir türüdür. Bu tür emrin en büyük avantajı, emrin hemen yerine getirilebilme olanağıdır.

    İnterbank: Bankalararası para piyasasını ifade eden terimdir. Bankalar kendi aralarında da para alışverişinde bulunabilirler. Bu paraların faizi gecelik (overnight) olarak hesaplanır. Interbank faiz oranının düşmesi piyasadaki para bolluğunu gösterir. Faizlerin uzun süre düşük seyretmesi durumunda dövize olan talep canlanabilir. Oranlar yükseldiğinde ise piyasada para darlığı olduğu anlaşılır. Nakit para sıkıntısı çeken bankalar, Interbank piyasasında yüksek faizle borçlanmak yerine ellerindeki dövizi bozdurmayı tercih ederler. Bu nedenle piyasadaki döviz miktarı artar ve döviz kurları aşağı çekilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü