Eğitim Sitesi

Kapsül Nedir? Kapsül Hakkında Kısaca Bilgi

Kapsül Terimi Hakkında Bilgiler

Balistik Terimi Olarak Kapsül:

Ateşli silahlarda horozun ya da ateşleme iğnesinin darbesiyle ateşlenen, içerisinde kimyasal maddelerden oluşan ve darbeye çok hassas özel yanıcı ve patlayıcı maddelerin (Fülminat, antimon, sülfür, Baryumnitrat, Kurşuntiosiyanat ve Tetrasen) bulunduğu küçük ve yuvarlak bir metal parçadır.

 

Perdecilik Terimi Olarak Kapsül:

1- Rustikli perde modellerinde, kumaşlar üzerine belli kalıplarla delinen deliklerin üzerine takılan farklı renklerde metal veya plastikten yapılan yuvarlak aksesuarlardır.

2- Farklı çapları bulunan kumaş ve tüllerin üzerine zımbalanarak kullanılan perde halkaları.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Kapsül:

Bir organı veya yapıyı çevreleyen kese biçiminde zar.

 

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Kapsül:

İçinde tohum veya krizalit bulunan koruncak.

 

    Benzer Balistik Terimleri

    Ateşli Silah: Barut gaz basıncının etkisi ile mermi veya mermi çekirdeği adı verilen özel şekil ve nitelikteki maddeleri uzak mesafelere atan büyük toplardan, tüfek, av tüfeği ve tabancaya kadar çeşitli tür ve boyutta silahları kapsar. dersimiz.com Bir başka deyişle, mekanik bir kuvvetle, içerisinde bulunan sert cisimleri belirli mesafelere kadar ulaştıran ve orada bu sert cisme bir iş gördüren aletlere ateşli silah denir.

    Antika silah: Eskiden kalma, değerli, belli bir özelliği olan, benzerlerine az rastlanan ve artık imal edilmeyen ateşli, ateşsiz silah ve bıçakları ifade eder. Kriminal Polis Laboratuvarlarında antika silah olduğu tespit edilen silahlar ruhsata bağlanabilir. Bu silahlara sadece bulundurma ruhsatı verilir. Sınıraşan Örgütlü Suçlara Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesine Ek Ateşli Silahlar, Parçaları ve Aksamları ile Mühimmatının Yasadışı Üretimine ve Kaçakçılığına Karşı Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair 5095 Sayılı Kanun'un, Genel Hükümleri bölümünün 3. Maddesinin (a) şıkkında "Ateşli silah; antika ateşli silahlar veya taklitleri hariç, bir patlayıcı madde etkisiyle fişek, kurşun veya mermi atacak şekilde tasarlanan veya kolayca atacak hale getirilebilen namlulu herhangi bir taşınabilir silah anlamına gelecektir. Antika silahlar ve bunların taklitleri iç hukuk uyarınca tanımlanacaktır. Ancak 1899 yılından sonra üretilmiş olan silahlar hiçbir koşulda antika sayılmayacaktır." hükmü göz önünde bulundurularak silahların Antika olup-olmadıkları belirlenmektedir.

    Gaz ve Ses Tabancası: Orijinalliklerini muhafaza ettikleri sürece 6136 sayılı Yasa kapsamı dışında kalan ve gaz ve ses fişeklerini atan tabancalardır.

    Sivri Uçlu ve Oluklu Bıçak: Sivri bir uçlu ve oluklu bir namluya sahip bıçaktır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Balistik Terimleri Sözlüğü