Eğitim Sitesi

Kapı Nedir? Kapı Hakkında Kısaca Bilgi

Kapı Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Kapı:

Hükümet dairesi anlamında kullanılırdı. Halk Kapu diyordu.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Kapı:

Bir yapıda mahaller arasında geçişi sağlayan yapı elemanı. Kapılar yapıldıkları yere göre iç ve dış kapılar olmak üzere ikiye ayrılır. Yapıldıkları malzemeye göre ise ahşap, metal, PVC gibi çeşitlere ayrılmaktadır.

 

Kano Terimi Olarak Kapı:

Nehirde karşıdan karşıya gerili iplere bağlı çubuklardan oluşan,1.2m. genişliğinde ve yarışmacının dokunmadan geçmek zorunda olduğu işaret.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Kapitalizm: Sermayenin, en temel üretim aracı olduğu ekonomik sistem veya üretim tarzı için kullanılan genel terim.

    Pasarofça Antlaşması (1718): Osmanlı Devleti ile Avusturya arasında imzalanan bu antlaşma ile : 1. Yukarı Sırbistan, Belgrat, Sırmiyum, Batı Eflak ve Banat Yaylası (Temeşvar) Avusturya'ya bırakıldı. 2. Venedik'ten alınan Mora ve Grit Osmanlılarda kaldı. 3. Arnavutluk ve Dalmaçya kıyılarındaki bazı kaleler Venedik'e verildi. Antlaşmanın Önemi : 1. Osmanlı Devleti, Batı'nın üstünlüğünü tamamen kabul etti ve toprak kurtaramayacağını anladı. 2. Osmanlılar, Ortodoksları koruma görevini son kez yerine getirdi. 3. İngiltere ve Hollanda'ya verilen ayrıcalıklar Kapitülasyona dönüştürüldü. 4. Pasarofça Antlaşması'nın yarattığı barış ortamında Lale Devri'ne girildi ve ilk defa Batı tipinde ıslahatlara gidildi.

    Sadaret: Sadrazamlık (Başbakanlık) anlamında kullanılan deyim.

    Levent: Osmanlı donanmasında görev yapan asker, deniz erlerine verilen ad.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü