Eğitim Sitesi

Kamulaştırma Nedir? Kamulaştırma Hakkında Kısaca Bilgi

Kamulaştırma Terimi Hakkında Bilgiler

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Kamulaştırma:

Devlet veya kamu tüzel kişilerince, kamu yararının gerektirdiği hallerde, karşılığını peşin ödemek şartıyla, özel mülkiyette bulunan taşınmaz malların tamamına veya bir kısmına el konulması veya üzerinde irtifak hakkı tesis edilmesi işlemİ.

 

Tarih Terimi Olarak Kamulaştırma:

Kamu hizmetlerinin yürütülebilmesi için gerek duyulan taşınmazlara el konulması ile sınırlıdır. Ulusallaştırmadan temel farkı da budur.

 

Haritacılık (Kartografya) Terimi Olarak Kamulaştırma:

Kamu yararına projelerin uygulanmasında özel iyelik konusu taşınmaz malların karşılığı ödenerek kamuya kazandırılması.

 

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Kamulaştırma:

Devlet veya diğer kamu tüzel kişilerinin, kamu yararının gerektirdiği hallerde, karşılıklarını peşin ödemek şartıyla, özel mülkiyette bulunan taşınmaz malların tamamına veya bir kısmına el koyması işlemidir.

 

    Benzer Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri

    Kamu Kaynakları: Kamuya ait veya kamu gücü kullanılarak elde edilen gelirler, taşınır ve taşınmaz mallar, para, alacak ve haklar, bağış ve yardımlar, borçlanma suretiyle elde edilenler dahil her türlü değerler.

    Kirleten: Fiilleri sonucu doğrudan ve dolaylı olarak çevre kirliliğine sebep olan gerçek ve tüzel kişiler.

    Gerçek Kişi: İnsan. Her hangi bir kurum değil, bir insan olarak kişinin kendisi.

    Toplam Kalite Yönetimi: Bir kuruluşta üretilen mal ve hizmetlerin, işletme süreçlerinin ve personelin sürekli iyileştirilmesi ve geliştirilmesi yolu ile en optimum maliyet düzeyinde önceden belirlenmiş olan müşteri gereksinimlerinin ve beklentilerinin, tüm çalışanların katılımı ve kendilerinden beklenen yükümlülükleri yerine getirmeleri yolu ile karşılanarak, işletme performansının iyileştirilmesi stratejisini geliştirmek ve bunun için hazırlanacak planların uygulamaya konulmasını sağlamaktır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri Sözlüğü