Eğitim Sitesi

Kamu Giderleri Nedir? Kamu Giderleri Hakkında Kısaca Bilgi

Kamu Giderleri Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Kamu Giderleri:

Geniş anlamda, devlet ve diğer kamu kuruluşlarının bütçe ödemeleri ile Kamu İktisadi Teşebbüsler (KİT), sosyal sigorta ödemeleri, vergi muaflık ve istisnaları ve özel kişilere yapılan teşvikleri de içerir. Dar anlamda da kamu hizmetlerinin bedeli olarak, devlet ve diğer kamu tüzel kişilerinin (belediye, il özel idaresi gibi) yaptıkları ödemelerdir.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Kamu Giderleri:

Geniş anlamda, devlet ve diğer kamu kuruluşlarının bütçe ödemeleri ile Kamu İktisadi Teşebbüsler (KİT), sosyal sigorta ödemeleri, vergi muaflık ve istisnaları ve özel kişilere yapılan teşvikleri de içerir. Dar anlamda da kamu hizmetlerinin bedeli olarak, devlet ve diğer kamu tüzelkişilerinin (belediye, il özel idaresi gibi) yaptıkları ödemeler.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Yatırım Fonu: Tasarruf sahiplerinden toplanacak paralarla, onlar hesabına portföy işletmek amacıyla kurulan mal varlığı.

    Bedelli Hisse Senedi: Anonim ortaklıklar tarafından yapılan sermaye artırımı karşılığında çıkarılan hisse senetlerinin hissedarlara belli bir bedel karşılığı dağıtılması.

    Kesin Alış: Bir menkul kıymetin doğrudan alımıdır. Merkez Bankası tarafından yürütülen Açık Piyasa İşlemleri çerçevesinde, para politikası uygulamasına yönelik olarak, piyasada kalıcı bir likidite (para) eksikliğinin olduğu düşünüldüğü durumlarda, Merkez Bankasının piyasadan kendi porftöyü için menkul kıymet almasını ve karşılığında sisteme para vermesini ifade eder.

    Tasarruf Açığı: Belirli bir dönemde, yurt içi toplam tasarrufların yurt içi toplam yatırımları karşılayamaması durumunda yatırımların karşılanabilmesi için gerekli olan dış finansman miktarıdır. (Savings Gap)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü