Eğitim Sitesi

Kafiye (Uyak) Nedir? Kafiye (Uyak) Hakkında Kısaca Bilgi

Kafiye (Uyak) Terimi Hakkında Bilgiler

Edebiyat Terimi Olarak Kafiye (Uyak):

Dize sonlarında anlam ve görevleri farklı ses benzerliği.

 

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Kafiye (Uyak):

En az iki dize sonunda anlamca ayrı, sesçe birbirine uyan iki sözcük arasındaki ses benzerliğidir. Dize sonlarında yazılışları ve okunuşları aynı olup, anlamları ve görevleri farklı olan kelimelerin veya eklerin tekrarı kafiyeyi oluşturur.

 

    Benzer Edebiyat Terimleri

    Melodram: İlkçağlarda, özellikle eski Yunan'da kimi bölümlerinde müzik çalınan, yer yer şarkılar serpiştirilmiş sahne yapıtı.

    Antoloji: Gerçek sanat eseri değerindeki örneklerin bir araya getirildiği derleme yapıtlar. Yunanca anthos (çiçek) ve legein (toplama) sözcüklerinden türemiştir. Batı'da ilk örneklerini Yunanlılar verdi. Gadaralı Meleagros ile Makedonyalı Filippos'un Stephanos (Çelenk) isimle derlemeleri ilk antolojidir. Türkçe'deki ilk antoloji ise Ömer bin Mezid'in 1436'da yaptığı Mecmuatü'n Nezâir'dir. 83 şairin 397 şiirini kapsayan bu antolojiyi Prof. Dr. Mustafa Canpolat 1978'de Latin harfleriyle yayımlamıştır. Tanzimat Döneminde Ziya Paşa'nın yazdığı Harabat adlı eser divan şiirlerinden oluşmuş bir antolojidir.

    Surname: Divan edebiyatında sünnet, düğün, şenlik gibi olayları anlatan şiir şeklinde oluşturulan yapıt.

    Durak: 1. Hece vezniyle yazılmış şiirlerde dizelerin belli bölümlere ayrıldığı yerler. Durakta sözcükler bölünmez, kulağa uyumlu gelen söz öbekleri oluşturulur. 2. Heceyle yazılan şiirlerde, dizelerin belli yerlerinde durulan kısım.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü