Eğitim Sitesi

Kablo Deklanşörü Nedir? Kablo Deklanşörü Hakkında Kısaca Bilgi

Kablo Deklanşörü Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Kablo Deklanşörü:

Uzun süreli pozlamalarda, kısa süreli pozlamanın aksine fotoğraf makinesinin hareketi fotoğrafta fark edilir. Bu sorunu ortadan kaldırmak için makine bir tripod (üçayak) üzerine yerleştirilmeli ya da kablo deklanşörü kullanılmalıdır. Kablo deklanşörünün vidalı ucu vardır ve bu uç deklanşöre sıkıştırılır. Kablo deklanşörüne göre yapılmamış bir makinede muhtemelen (kablolu veya kızılötesi ışınlarla çalışan bir düzenek gibi) başka bir kullanım yöntemi vardır. (cable release)

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Düzeltme Filtreleri: Renklerin, gözün gördüğüne en yakın biçimde elde edilmesini sağlayan filtrelerdir. S/B pankromatik filmlerin pek çoğu renk tayfındaki tüm renklere duyarlı olmakla birlikte bu duyarlılık gözün duyarlılığına denk değildir. İşte düzeltme filtreleri bu denkliği sağlamak amacıyla kullanılan ve genellikle sarı ve sarı-yeşil renkteki filtrelerdir. Böylece S/B pankromatik filmlerin mavi renge olan aşırı duyarlılıkları azaltılmaktadır.

    Shutter (Deklanşör): Genellikle kameraların sağ üst kısımlarında yer alan ve ona bastığınızda resmin çekilme işlemi gerçekleşen bir butondur.

    Bitmap: Bir görüntü bilgisinin bit ile tek tek kayıt edilme metodudur. Bit ile kaydı yapılan bir çok resim formatı vardır. "bmp", "pict", "tiff", "pcx", "gif" gibi….

    Otomatik Netleme: Güncel fotoğraf makineleri, elle veya otomatik netleme yapma işini sizin tercihinize bırakıyor. Otomatik netleme, sizin elle ayar yapma ihtiyacınızı ortadan kaldırıyor ve sahnedeki kontrast farkını kullanarak netleme yapmanızı sağlıyor. Yani düz bir duvarda eğer makinenin algılayabileceği bir desen yoksa otomatik netleme gerçekleşmeyecektir

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü