Eğitim Sitesi

JPEG Nedir? JPEG Hakkında Kısaca Bilgi

JPEG Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak JPEG:

1- (Joint Photographic Experts Group) Neredeyse tüm dijital fotoğraf makineleri tarafından görüntülerin küçük boyutlarda sıkıştırılarak saklanabilmesi
amacıyla kullanılan dosya türüdür. Bu nedenle ve tüm renk
skalasını(Gösterge çizelgesi) kapsaması nedeniyle, internette fotoğraf için standart formattır. Değişik sıkıştırma dereceleri vardır ve sıkıştırma oranının artması ile görüntü kalitesi de düşer. (Joint Photographic Experts Group)

2- JPG olarak ta ifade edilir. En yaygın olan resim dosya formatıdır. Resmin 4, 8 veya 16 kat sıkıştırılarak muhafaza edilmesini sağlar. Sıkıştırma oranı arttıkça resimde gerçekleşen veri kaybı da çoğalır. Fakat bu daha çok profesyonel anlamda resim ile uğraşan kimselerin hassasiyetine giren bir konudur.

 

Bilgisayar Terimi Olarak JPEG:

Joint Photographic Uzmanlar Grubu. JPEG, fotoğrafları sıkıştırmak için çok sık kullanılan bir yöntemdir. Çok web gözatıcıları, JPEG resimlerini görüntüleme için standart dosya biçimi olarak kabul ederler.

 

Teknolojik Ürünler Terimi Olarak JPEG:

(Joint Photographic Experts Group) Bazı sıkıştırma özellikleri seçilerek yaratılan grafik formatı.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Bakaç (Vizör): Fotoğraf makinelerinde konuyu kadrajlamaya yarayan kısım. Bakaç, modern fotoğraf makinelerinde, pozlandırmayı denetlemeye yarayan bilgileri de içerir.

    F Sayıları: Objektifin diyafram açıklığı kontrol bileziği üzerinde bulunan bir dizi numaradır. Bileziği bir sonraki büyük numaraya çevirmek diyafram ayarını yarı yarıya düşürür. Böylelikle filme ulaşan ışığın yoğunluğu da yarı yarıya azalmış olur. F durakları olarak da bilinir ve "bir durak aç ya da kapat" deyimi yaygın olarak kullanılır.

    Çok Işıklı Görüntü: Açık tonların baskın olduğu bir görüntü. Çok ışıklı bir görüntünün etkisi biraz daha pozlandırılarak arttırılabilir.

    TLR (Twin Lens Refleks): Çift objektifli refleks fotoğraf makinelerinin kısa ve genel adı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü