Eğitim Sitesi

Itrî Nedir? Itrî Hakkında Kısaca Bilgi

Itrî Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Itrî:

Salatı Ümmiye ve Teşrik tekbirlerini besteleyen ünlü Türk sanatkarı.

 

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Itri:

Uzun, girintili çıkıntılı yaprak motifi. Hat ve kitap süslemelerinde, tezhipte kullanılır. Süsleme motifi. Bir tür yaprak şeklidir. Itır yaprağına benzediğinden bu adı almıştır. Berk-i ıtrî de denilir.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Vakf: Durmak, durdurmak.

    Oruç Niyeti: Niyetin yeri kalptir. İbadetlere niyette asıl olan kalp ile niyet etmektir. Oruçta da sadece kalp ile niyet etmek yeterlidir. Oruç için sahura kalkılması da bir niyettir. Niyetin kalple beraber dil ile de yapılması menduptur. Ramazanın her günü için ayrı bir niyet gereklidir.

    Sadaka: Karşılıksız, ALLAH rızası için fakirlere yapılan yardıma ve her türlü iyilik ve iyi davranışa sadaka denir. ÖR: Fakirlere yapılan her türlü maddi ve manevi yardım, insanlara tebessüm etmek, komşularımızı kırmamak, selam vermek, yoldan insanlara ve hayvanlara eziyet veren şeyleri kaldırmak, köprü, yol, okul, çeşme, cami yaptırmak ya da yapılmasına yardımcı olmak . Sadaka vermek sünnettir. Sadaka vermek sıkıntı ve musibetlere karşı korunmamıza yardımcı olur.

    Halife: 1. Birinin yerine geçen, vekil; vekili olduğu kişi adına görev yapan kimse. 2. Allah’ın emir ve yasaklarının muhatabı olan üstün varlık, insan. 3. Hz. Peygamber’in vefatından sonra onun yerine devlet başkanlığına geçen yöneticilerin ortak adı. 4. Tarihte bütün Müslümanların ortak iradesiyle işbaşına geçen ve yönetimde İslami kurallara uyma konusunda titizlik gösteren, işlerini istişare ile yürüten, toplumda adaletle hükmeden. 5. Şeyhin yetkilendirmesiyle tarikata girenleri eğitme faaliyetinde bulunan ve onun ölümünden sonra tarikat sorumluluğunu üstlenen kimse.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü