Eğitim Sitesi

İstihkam Nedir? İstihkam Hakkında Kısaca Bilgi

İstihkam Terimi Hakkında Bilgiler

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak İstihkam:

Düşmana karşı savunmak için teş ve topraktan siper.

 

Tarih Terimi Olarak İstihkam:

Askerlikte, savunma yada saldırı amaçlı yapıların tasarım ve yapımı ile ulaşım ve iletişim hatlarının yapımını yerine getiren savaşçı sınıfdır. Savaşta ölenlerin defnedilmesi görevide yine aynı adı taşıyan bölüğe aittir. Düşman saldırılarına karşı koymak için düzenlenmiş yerler için de bu terim kullanılır.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak İstihkâm:

Düşman saldırısını durdurmak, düşmana karşı savunma yapmak amacıyla düzenlenmiş yer.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak İstihkâm:

Düşman saldırısını karşılayıp savmak ve durdurmak, düşmana karşı savunma yapmak amacıyla düzenlenmiş yer.

 

    Benzer Osmanlı Türkçesi Terimleri

    Ağyar: Yabancı insan manasında kullanılan Arapça bir tabirdi. "Gayr" kelimesinin çoğuludur. Divan edebiyatında, ferdi olarak aşkın rakibi, engeli, gözcüsü, hasmı manasından kullanılmıştır.

    İmaret: Çoğunlukla bir cami bünyesinde yapılan, bazen bir camiden ayrı olarakta oluşturulan ve fakirlere özellikle yemek yardımı yapmak amacı ile kurulan ve vakıf niteliğinde olan kuruluş.

    Ağaç Kavilya: Gemi kaplamalarını ıskarmoz (küreklerin takıldığı yerler) ve kemerlere tutturmak için kullanılan, meşe ve benzeri sert ağaçtan yapılan büyük cıvatalara verilen isimdi.

    Devşirme: 1. Devlet hizmetlerinde ve Kapıkulu ocaklarında kullanılmak üzere Hristiyan çocukların, Türk-İslam Geleneklerine göre yetiştirilmesi. 2. Yeniçeri ocağına alınan gayrimüslim çocuklar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Osmanlı Türkçesi Terimleri Sözlüğü