Eğitim Sitesi

İspenç Nedir? İspenç Hakkında Kısaca Bilgi

İspenç Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak İspenç:

Tarımla uğraşan Hristiyan reayadan alınan Çift Resmi'nin yerine, I. Murat Dönemi'nden itibaren alınmaya başlanan 25 akçe değerindeki vergidir.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Nureddin: Kırım Hanlığı'nda ikinci veliahta verilen unvan. (Birinci veliahta 'Kalgay' denirdi.)

    Emir: 1- Bir toplumun, bir yerin beyi. İslâm ülkelerinde beylere ve prenslere verilen isim. 2- Türkçe'de "Bey" karşılığı kullanılan bir sözcüktür. Hz. Ömer zamanında Sasani Devleti'nin ülke yönetimi örnek alınarak İslam ülkesi emirliklere (illere) ayrılmıştı. Bu illerin başına da emir adı verilen komutan-valiler atanmıştır. Türk İslam Devletlerinde de bu uygulama devam etmiştir.

    Redingot: Resmi tören ya da yoplantılarda giyilen, etekleri uzun, arkası yırtmaçlı, çift sıra düğmeli erkek ceketi.

    Cem Sultan Olayı: Fatih'in ölümü üzerine Amasya sancağında bulunan Bayezit devşirmelerin desteğiyle tahta geçti. Konya sancağında bulunan ve Türkmenlerin desteklediği Şehzade Cem bunun üzerine taht mücadelesine başladı. Memluklerin'de desteklediği Cem Sultan, Bursa'yı aldı ve adına para bastırıp hutbe okuttu. 1481'de Yenişehir Ovası'nda yenilen Cem, Konya'ya kaçtı. II. Bayezit'in gönderdiği kuvvetlere yenilen Cem Sultan, önce Mısır'da Memlüklülere, ardından da Rodos şövalyelerine sığındı. Yıllarca Avrupa'da dolaştırılan Cem Sultan, 1495 yılında Napoli'de öldü.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü