Eğitim Sitesi

ISO/ASA Nedir? ISO/ASA Hakkında Kısaca Bilgi

ISO/ASA Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak ISO/ASA:

1- Filmlerin ışığa karşı duyarlılıklarını belirleyen standart ölçü sistemi. Değer büyüdükçe filmin ışığa karşı duyarlılığı da artar.

2- Klasik fotoğrafçılıkta ASA olarak bilinen bu kavram, bir kameranın ışığa karşı olan hassasiyet hızını ifade eder. Görüntü sensörünün ışığa olan hassasiyetini arttırır ya da azaltır. Genelde Auto, 100, 200, 400, 800 gibi standart rakamlarla ifade edilir. Sayının yükselmesi demek kameranın daha loş ortamlarda bile mükemmel çekimler yapabilmesi anlamına gelir.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Bit: Dijital hafızanın en küçük birimidir. Dijital kavram olarak 0 ve 1 i ifade eden "binary" ve "digit" kelimelerinin bir nevi kısaltılmasıdır.

    Kerteleme eğrisi: Bir görüntüde bulunan renk değerlerinin grafik olarak ifadesidir. Fotoğrafta bulunan toplam aydınlık ve karanlık değerleri ile kendi renk değeri gradsyon eğrileri ile gösterilen kırmızı, yeşil ve mavi (RGB) paylarını yansıtır. Görüntü işlemlerinde, 45° eğilim gösteren bir doğru göründüğünde, renk değerleri değiştirilmemiştir. Bu doğrunun üstünde bulunan kısımlarda renk değerleri arttırılmış, altında bulunan kısımlarda ise düşürülmüştür. (gradation / gradasyon - gri tonlaması)

    Poz Toleransı: Bir filmin az veya çok pozlanmış olmasına rağmen kabul edilebilir bir görüntü verme kapasitesini ifade eder. Negatif filmler genellikle daha fazla poz genişliğine sahiptir ve iki stopluk az veya çok pozlamalarda dahi baskı alınabilecek görüntüler oluşabilmektedir. Diapozitif filmlerde ise bu tolerans daha az olduğundan, tatmin edici sonuçların alınabilmesi amacıyla daha kesin poz değerleri kullanılmalıdır.

    Alt açı: Fotoğraf makinesinin konuya göz seviyesinin altında bakması.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü