Eğitim Sitesi

ISO Nedir? ISO Hakkında Kısaca Bilgi

ISO Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak ISO:

1- Filmlerin duyarlılığı ile ilgili standartları belirleyen International Standarts Organization'ın kısaltmasıdır. ISO, ASA (American Standarts Association) teriminin yerini almıştır. (International Standard Organisation - Uluslararası Standartlar Organizasyonu)

2- Bir filmin ışığa duyarlılığını gösteren numara serisidir. Kural olarak duyarlılık 25 ile 1600 ISO arasında değişmektedir. Örneğin 200 ISO bir film,
100 ISO bir filmin iki katı hassastır ve bu da ışığa iki kat daha duyarlı olduğu
anlamına gelir. 50 ISO bir film ise 100 ISO filmin yarı hızında olduğu gibi ışığa hassasiyeti de yarısı kadardır.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak ISO:

Uluslararası Standartlar Organizasyonu (International Organization for Standardization

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Küresel Sapma: Geniş açı objektiflerin maksimum açıklıkta kullanımında sıkça karşılaşılan ve fotoğrafın her bölgesinin aynı düzeyde net olmamasıyla sonuçlanan optik bozukluktur. Görüntünün kenarlarında netliğin azalması sonucunu doğurur. Küresel olmayan merceklerin veya daha kısık diyafram değerlerinin kullanımıyla düzeltilebilen bir bozulmadır.

    Gri Tonlaması: Bir görüntünün sahip olduğu gri tonlarının sayısal olarak miktarı; Yumuşak görüntüde: çok sayıda gri tonu (siyahsız ve beyazsız), normal görüntüde: görüntü sanki noktalardan oluşmuş izlenimine kapılır.

    Poz Taraması: Aynı karenin farklı poz değerleriyle seri çekimi ile en azından bir tanesinin doğru pozlanmasını sağlamaktır.

    Arka ışık: Fotoğraf makinesine doğru, konuya arkadan gelen doğal ya da yapay ışık.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü