Eğitim Sitesi

İşletmeden Kaldırma Nedir? İşletmeden Kaldırma Hakkında Kısaca Bilgi

İşletmeden Kaldırma Terimi Hakkında Bilgiler

Elektrik Terimi Olarak İşletmeden Kaldırma:

Bir enerji tesisinde işletme faaliyetlerinin, tekrar işletmeye alma sözkonusu olmadan, sona ermesi durumudur. Bu durumun nedenleri aşağıdakiler olabilir;

-Yararlı ömrün sona ermesi, bir kaza olması,

-Teknik ve/veya ekonomik nedenlerin etkisi (sözkonusu enerji türüne diğer bir enerji türü ya da rekabet gücü daha büyük bir teknik ikamesi…),

-Çevre koruması, güvenlik, kent planlaması gibi faktörlerin etkisi,

Not: Enerji tesisi işletmeden kaldırıldıktan sonra;

-ya diğer bir enerji tesisi ikame edilir,

-ya da tesis, yerinin eski durumuna getirilmesi için sökülür.

 

    Benzer Elektrik Terimleri

    Özgül Tüketim (Özel Tüketim): Ürün ya da para birimi başına enerji tüketimidir. Not: Para birimi başına enerji tüketimi, giderek daha çok "Enerji Yoğunluğu" terimi ile tanımlanmaktadır.

    Ekip: Bir santral, kat, trafo merkezi gibi elektriki cihaz, makine, tesise Arıza, Revizyon, bakım ve deneme için müdahale edebilecek konum ve yeterlilikteki TEİAŞ, Anonim Ortaklığı Şirketler ve otoprodüktörler veya onların çağırdığı firma elemanlarından oluşan (Test, Röle, Trafo, Santral, Hat, Sinyalizasyon) çalışma ekibidir.

    Süperiletken: Direnci ihmal edilebilir düzeyde olan (teorik olarak dirençsiz) iletkendir. Not: Günümüzde teknolojik olanaklarla süperiletkenlik, bir metalin sıcaklığının oda sıcaklığından çok düşük değerlere düşürülmesiyle direnci son derece azaltılarak elde edilebilmektedir. Bazı metaller için, elektrik dirençlerinin o sıcaklık altına inildiğinde sıfıra yaklaştığı kritik sıcaklık dereceleri belirlenmiştir. Bu durumda bu metal süperiletken olmaktadır. Elektromekanik endüstrisinde süperiletken kullanımıyla tesis boyutlarının önemli ölçüde azaltılması olanağı elde edilebilir.

    Özgül Enerji: Bir malın üretimi ya da bir hizmetin yerine getirilmesi için tüketilen, üretim ya da hizmet yerinde ölçülen (dolaylı ya da dolaysız) enerji miktarıdır. Not: Özgül enerjiye ilişkin bilgi verilirken, makine ya da malzemelerin özgül enerjisinin (dolaylı enerji), tüketilen enerjinin birim miktarının üretilmesine harcanan enerjinin,el emeği ile ilgili enerjinin ya da ürünün içinde fiziksel biçimde bulunan enerjinin (örneğin; petrokimya ürünleri) bunun kapsamında olup olmadığının belirtilmesi gerekir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Elektrik Terimleri Sözlüğü