Eğitim Sitesi

İskorbüt Nedir? İskorbüt Hakkında Kısaca Bilgi

İskorbüt Terimi Hakkında Bilgiler

Sağlık-Tıp Terimi Olarak İskorbüt:

C vitamini eksikliğinden kaynaklanan dermansızlık, zayıflık, diş eti iltihabı ve belirtilerle kendini gösteren hastalık.

 

Beslenme ve Diyet Terimi Olarak İskorbüt:

C vitamini eksiliğinden olan bir vitamin yetersizliği hastalığıdır.

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak İskorbüt:

C vitamini yetersizliğinde, diş etlerinde kanama, dişlerde gevşeme, kemik ve eklem hastalıkları ile seyreden hastalık.

 

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak İskorbüt:

C vitamini eksikliğinden dolayı ortaya çıkan hastalık.

 

    Benzer Sağlık-Tıp Terimleri

    Polimenore: Anormal adet düzeninde <21 günde bir kanama. Kanama miktarı normal olup 21 günden az aralıklarla âdet görülür.

    Raşitizm: 1- Özellikle süt çocuklarında D vitamini eksikliği ile kalsiyum, fosfor eksikliğinden veya dengesizliğinden ileri gelen, biçim bozukluğuna sebep olan kemik hastalığı. 2- D vitamini eksikliğinin neden olduğu, çocuklarda görülen bir hastalıktır. Kemik teşekkülünün tam olmaması nedeniyle tedavisi geciktirilmiş, ihmal edilmiş vakalarda uzun kemiklerde deformiteler teşekkül eder.

    Kolesterol Paneli: Kalp damar hastalıkları yönünden risk belirlenmesi, kolesterol metabolizmasının değerlendirilmesi, diyet veya tedavinin düzenlenmesi ve takibi gibi amaçlarla kullanılır.

    İdrar Yolu Enfeksiyonu: İdrar yolu enfeksiyonu, idrar yollarında ortaya çıkan çeşitli iltihabi durumlara verilen addır. Daha sık olarak alt idrar yollarında baş gösterir. Alt idrar yolu enfeksiyonlarında iltihabi durum, idrarın böbreklerden dışarıya taşındığı mesane ve üretra adı verilen idrar yolu kısmında görülür. Mesanede ortaya çıkan idrar yolu iltihabı sistit olarak adlandırılır. Sistit alt idrar yollarında ortaya çıkan enfeksiyonun en sık gelişme şeklidir. Alt idrar yolu enfeksiyonları genellikle zararsızdır. Üst idrar yolları, böbrekler ve böbrekleri mesaneye bağlayan üreter adı verilen kanaldan oluşur. Bu kısımda meydana gelen enfeksiyonlar daha tehlikelidir. En sık olarak üreterlerin böbreklerle birleşme yeri olan renal pelviste görülür ve bu bölgenin iltihabı piyelit olarak adlandırılır. Piyelite ek olarak, böbreğin kendisi de iltihaplanırsa, o zaman piyelonefritten söz edilir. Medicalpark

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sağlık-Tıp Terimleri Sözlüğü