Eğitim Sitesi

Işık Kirliliği Nedir? Işık Kirliliği Hakkında Kısaca Bilgi

Işık Kirliliği Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Işık Kirliliği:

Işığın ihtiyaç sınırları dışında kullanılmasına ışık kirliliği denir. Yanlış zamanda, yanlış yerde ve yanlış miktarda ışık kullanımı ışık kirliliğine neden olur.

Doğal hayat, ışık kirliliğinden olumsuz etkilenmektedir. Hayvanlar, ışık kirliliği nedeniyle göç yollarını şaşırabilmektedir. Yumurtadan çıkan deniz kaplumbağaları, yapay ışıklandırma nedeniyle ışığa doğru yönelmekte, bu nedenle pek çok yavru kaplumbağa denize ulaşamamaktadır.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO): Genetik mühendisliği yöntemleriyle bünyelerine yabancı genler ilave edilerek genetik yapıları değiştirilen, eklenen yabancı genleri genomlarına sabit olarak entegre eden ve bu genin aktardığı özellikleri gösteren bitki, hayvan ve mikroorganizmalara genetik yapısı değiştirilmiş organizma (GDO) denilmektedir (Ibelgaufts, 1993; Demir veark., 2006).

    Abiyotik Faktör: Organizmanın yaşam ortamındaki toprak, su, iklim, inorganik maddeler gibi biyolojik olmayan fiziki faktörlerin tümü.

    Peroksizomlar: Oksidaz enzimi içerir. Hücre için zararlı maddeleri oksitleyerek zararsız hâle getirir. Peroksizomların sayıları, karaciğer ve böbrek hücrelerinde çoktur.

    Ses Kirliliği: Ortamda, çeşitli faktörlerin etkisiyle normalden (35-65 dB) daha fazla (65 dB üstü) ses bulunmasına ses kirliliği denir. Ses Kirliliğinin Nedenleri: 1. Plansız kentleşme. 2. Sanayileşme. 3. Hızlı nüfus artışı. 4. Trafik ve iş makineleri. 5. Hava alanları, limanlar ve demir yolları.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü