Eğitim Sitesi

İmtiyaz Nedir? İmtiyaz Hakkında Kısaca Bilgi

İmtiyaz Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak İmtiyaz:

Başkalarına tanınmayan özel, kişisel hak veya ayrıcalık.

 

Hukuk Terimi Olarak İmtiyaz:

Ayrıcalık; farklılık

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak İmtiyaz:

1-Özel, kişisel hak veya şart, ayrıcalık.

2-Devlet tarafından bir kişi veya kuruluşa verilen özel izin.

 

Trafik ve İlk Yardım Terimi Olarak İmtiyaz:

Başkalarına tanınmayan özel, kişisel hak veya şart, ayrıcalık.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak İmtiyaz:

Başkalarına tanınmayan özel, kişisel hak veya şart, ayrıcalık.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak İmtiyaz:

Ayrıcalık.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak İmtiyaz:

Başkalarına tanınmayan özel, kişisel hak veya şart, ayrıcalık.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Kişi Hak ve Hürriyetleri: - Kişi dokunulmazlığı - Kişi hürriyeti ve güvenliği - Özel hayatın gizliliği ve korunması (konut dokunulmazlığı, haberleşme hürriyeti) - Yerleşme ve seyahat hürriyeti - Din ve vicdan hürriyeti - Düşünce ve kanaat hürriyeti - Bilim ve sanat hürriyeti - Basın ve yayınla ilgili hürriyetler (düzeltme ve cevap hakkı) - Toplantı hak ve hürriyeti (dernek kurma hürriyeti, toplantı gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı) - Mülkiyet hakkı - Hak arama hürriyeti - Temel hak ve hürriyetlerin korunması

    Tüketim: 1. Mal ve hizmetlerden yararlanma, tüketme işi. 2. Üretilen veya yapılan şeylerin kullanılıp harcanması, yoğaltım, istihlak, üretim karşıtı. 3. İnsanların ihtiyaçları olan ürünleri satın alarak kullanması olayına tüketim adı verilir. Ekmek, makarna, peynir, sebze meyvelerin satın alınıp yenmesi, mağazalardan çeşitli giyim eşyası almak, mobilya ve beyaz eşya alıp kullanmak gibi faaliyetleri tüketime örnek olarak verebiliriz.

    Pençik Usulü: Kapıkulu (merkez ordusu) askerleri padişah I. Murat zamanında oluşturuldu. O zaman İslam hukukuna göre savaş esirlerinin beşte biri hükümdara ayrılırdı. Padişah da bunları özel hizmetlerinde kullanırdı. Bir bölümü de saray hizmetlileri arasına alınırdı. I. Murat zamanında Pençik Oğlanı denilen bu savaş esirlerinin sayısı arttı. Bunun üzerine bu esirlerden düzenli bir ordu kurularak yararlanılmak istendi. Bu sisteme pencik usulü denildi. Böylelikle Kapıkulu ocakları oluşturuldu.

    Bilim: 1- Belli bir konuyu bilme isteğinden yola çıkan, belli bir konuya yönelen bilgi edinme ve araştırma süreci. 2- Evrenin ya da olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneysel yöntemlere ve gerçekliğe dayanarak yasalar çıkarmaya çalışan düzenli bilgi, ilim. Önemli Türk-İslam bilginleri; Ali Kuşçu, Farabi, Biruni, Harezmi, İbni-i Rüşd, İbn-i Haldun, İbn-i Sina, Ömer Hayyam vs.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü