Eğitim Sitesi

İmgelem Nedir? İmgelem Hakkında Kısaca Bilgi

İmgelem Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak İmgelem:

Dış varlıkları zihinde canlandırma yetisi.

 

Tiyatro Terimi Olarak İmgelem:

Stanislavski oyunculuk dizgesinde,oyuncunun,bir yapıtın öyküsünü sanatsal bir yolda sahne gerçeğine çevirmesinde başvurduğu varsayma işlemi. Oyuncunun sözcükler ardında yatan alt metni bulmak için başvurduğu imgelem. İmgelem bir oyuncunun uygulayım aracıdır.

 

Sanat Terimi Olarak İmgelem:

1- Önceden görülmüş varlıkların, yaşanmış olayların zihinde canlandırılması. Farklı kaynaklardan olanları bir araya getirerek yaratmaktır.

2- İmgelerin birbiriyle olan ya da kurulabilen bağlantısını kurma yetisidir.

 

    Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

    İmmoralizm: Ahlakın dışlandığı bu felsefi anlayışın en önemli temsilcisi Friedrich Nietzsche'dir. Nietzsche'ye göre iki tür ahlak anlayışı vardır. Her şeye boyun eğen, zamanının ahlak anlayışına körü körüne inanan "sürü insan" ın ahlakı "köle ahlakı" dır. "Güç iradesi" ni simgeleyen "üst insan", "köle ahlakını" yıkıp yerine "efendi ahlakı" nı koymalıdır. "İyi" ve "kötü" ile uğraşmak yerine "güce" dayanan bir ahlak anlayışı oluşturulmalıdır.

    Tikel: (Mantıkta) Bir türün bütün bireylerine değil de bir ya da birkaç bireyine ilişkin olan. // Önermelerin olumlu ya da olumsuz oluşuna göre İ ve O simgeleri ile gösterilir. Formülü: Bazı S ler P dir; bazı S ler P değildir. Karşıtı bk. tümel

    Küçük Terim: Bir kıyasta sonucun öznesi olan terim.

    Piramidal: Piramit biçiminde olan.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü