Eğitim Sitesi

İlmiye (Ehli Şer) Nedir? İlmiye (Ehli Şer) Hakkında Kısaca Bilgi

İlmiye (Ehli Şer) Terimi Hakkında Bilgiler

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak İlmiye (Ehli Şer):

Medreselerde iyi eğitim görmüş, devletin adalet, eğitim ve yargı görevlerini üstlenen gruptu. Bu kişilere ulema da denirdi.

 

    Benzer Osmanlı Türkçesi Terimleri

    Abkeş: Tekkelerde su çekenlere verilen addır. Farsça su manasına gelen "ab" ile yine Farsça çekmek manasına gelen "keşiden" fiilinin geniş zaman kökü olan "keş" ile birleşerek oluşan bir terimdir. Büyük tekkelerde yalnızca bu işlerle meşgul olan adamlar bulunmaktaydı. Vaktiyle hayır için yapılan sebilhanelerden bazılarının içinde birer kuyu da kazılır ve bu kuyudan su çekerek sebilhane bardaklarını doldurmakla yükümlü bir görevli bulunurdu. Bu görevliye de "abkeş" denilirdi. Bu vazifeye konulan kimseler için, vazife tahsis edildiğine dair Evkaf Nezareti'nin defterlerinde kayıtlar tutulurdu.

    Su yolcu: Su tesislerinin isale hatlarının bakım ve onarımından sorumlu olan kişi.

    Ruzname: Günlük olayların yazıldığı defter, günlük gazete, günlük masrafların yazıldığı defter hazineye girip çıkan eşya yada paraların günlük işlendiği defter, askeri seferler sırasında olayların günlük yazıldığı defter.

    Alay Erkânı: Başta miralay olmak üzere, alayı teşkil eden taburların binbaşılarıyla, alay müftüleri ve alay kâtipleri gibi yüksek rütbeliler hakkında kullanılan bir terimdi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Osmanlı Türkçesi Terimleri Sözlüğü