Eğitim Sitesi

İkta Sistemi Nedir? İkta Sistemi Hakkında Kısaca Bilgi

İkta Sistemi Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak İkta Sistemi:

Mülkiyeti devlete ait olan bir kısım toprak gelirinin bir hizmet karşılığı olarak kişiye verilmesine dayanan sistem.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Tüzük: Bir toplumun, bir kurumun ya da bir teşkilâtın (örgütün) uygulayacağı esasları, hükümleri sırasıyla gösteren maddelerin tümüne verilen ad. Nizamname.

    Fetret Devri: Hükümet boşluğunda devlet otoritesinin yeniden kurulmasına kadar geçen süre. İki peygamber ya da iki hükümdar arasında peygambersiz ya da hükümdarsız geçen döneme verilen addır. İslama göre Hz. İsa ile Hz. Muhammed arasında geçen peygambersiz dönemdir. Anadolu Selçuklu Devleti'nde 1155-1175 yılları arasında, Osmanlı Devleti'nde 1402-1413 yılları arasında yaşanmıştır. Bu dönemlerde hükümdar adaylarının savaşları ve mücadeleleri oldukça serttir, devlet otoritesi, zayıftır. Toplumsal, ekonomik ve siyasal alanlarda belirsizlikler yaşanmıştır. Osmanlı'da Fetret Devri: I. Bayezit'in oğullarından Süleyman Rumeli'de, Musa Bursa'da, İsa Balıkesir'de ve Mehmet de Amasya'da hükümdarlığını ilan etti. Kardeşler arasında taht kavgası başladı ve Anadolu'nun siyasi birliği sarsıldı. Mehmet Çelebi 1413'te kardeşlerini ortadan kaldırarak Osmanlı tahtına geçti. Osmanlı Devleti, 11 yıl süren Fetret Devri'nde, sağlam devlet örgütü ve yerleşmiş sosyal kurumlar sayesinde yıkılmaktan kurtuldu.

    Darül hikme: Fatımilerin Şia mezhebini yaymak amacıyla açtıkları eğitim kurumu.

    Tudun: İslamiyet öncesi Türk devletlerinde vergiye bağlanan diğer devletlerden vergilerin tahsili ve denetimi işi "Tudun" adı verilen memurlar tarafından yapılmıştır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü