Eğitim Sitesi

İkmal Nedir? İkmal Hakkında Kısaca Bilgi

İkmal Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak İkmal:

Eksik bir şeyi tamamlama, daha iyi duruma getirme, bütünleme, bitirme.

 

Edebiyat Terimi Olarak İkmal:

Bir cümledeki anlamı, ardından gelen cümleyle tamamlamak. Her iki cümlenin öznesi de çoğunlukla ortaktır ve ilk cümlede yer alır. Örnek:

Merd olan kizbe tenezzül etmez
Zillet-i kizbe tahammül etmez

Nabî

 

Hukuk Terimi Olarak İkmal:

Tamamlama; bitirme; devamlı olarak yiyecek içecek ve diğer gerekli malzemenin sağlanması

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak İkmal:

Eksik bir şeyi tamamlama, daha iyi bir hâle getirme, bütünleme.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak İkmal:

Eksik bir şeyi tamamlama, daha iyi duruma getirme, bütünleme.

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Bombardon: Tuba ailesi üyesi nikelden üç pistonlu büyük nefesli bir çalgı.

    Hüzzam: Klasik Türk müziğinde segah perdesinde karar eden bir makamdır. 16. yüzyılın dahi bestekarlarından Gazi Giray Han Hüzzam makamının ilk tarifini vermiştir. Hüzzam makamında elimizde bulunan ilk eser yine Gazi Giray Han'a ait bir peşrevdir. Neva'da Hicaz gösterek seyrine başlar. Gerdaniye'de asma kalışlar yapılır. Gerdaniye üzerine Buselik dizisi eklenerek genişletilirse Neva'da Hümayun gösterilmiş olur. Sonra Segah'ta Hüzzam dörtlüsü gösterilip karara Nim Hisar gösterilerek gidilir.

    Ksilofon: Xylophone: 1- Farklı uzunlukta tahta plaketlerden oluşan vurmalı çalgı. 2- Ses çubukları (tuşları), özel bir ağaçtan yapılmış vurmalı ezgili çalgı.

    Ses Dizileri: Belli oktav içindeki belli ses ve aralık düzenine "dizi" denir. Dizi, bir müzik sistemine temel olan belirli perdelerdeki seslerin sıralanmasıyla oluşur. Bu sıralanış biçimi müzik türlerine, bölgelere göre değişir. Dizileri altı kümede toplayabiliriz. 1. Pentatonik diziler 2. Modlar 3. Makam dizileri 4. Tonal diziler 5. Caz müziği dizileri 6. Atonal diziler Günümüzde müzik eğitiminde yaygın olarak kullanılan dizi tona dizidir. Özellikle Batı müziğinde fazlaca kullanılan tonal dizi, Dünya'da evrensel kullanılan bir yapıya kavuşmuştur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü