Eğitim Sitesi

İkileme Nedir? İkileme Hakkında Kısaca Bilgi

İkileme Terimi Hakkında Bilgiler

Edebiyat Terimi Olarak İkileme:

Dilin çevrimi içinde uzun yıllar birlikte kullanıla kullanıla kalıplaşmış kimi sözlere verilen ad.

 

Diksiyon ve Hitabet Terimi Olarak İkileme:

Anlatımı daha güzel ve etkili duruma getirmek için aralarında ses benzerliği bulunan yakın, aynı ya da zıt anlamlı sözlerin yan yana kullanılmasına ikileme denir. Örneğin: mırın kırın, tıklım tıklım, gürül gürül gibi.

 

    Benzer Edebiyat Terimleri

    Masal: 1- Hayalî olayları anlatan olağanüstü ögelerle bezenmiş, anonim nitelik taşıyan halk edebiyatı ürünü. 2- Genellikle halkın ortak söylenceleri olan, ağızdan ağıza, kuşaktan kuşağa geçen, olağanüstü olay ve durumları, olağanüstü kişilerin başından geçirerek anlatan bir tür halk hikayesi.

    Kalem Şuarası: Belirli bir öğrenimden geçmiş, hece ve aruz ölçülerini kullanarak şiir yazabilen ancak saz çalmasını bilmeyen şairlere Kalem Şuarası denir.

    Balad: Eski Fransız şiiri nazım biçimlerinden biri.Üç uzun bir kısa bendden oluşan Batı edebiyatı nazım türü. Uzun bendlerin dize sayısı 6-10 arasında değişir. Kısa bend ise 4-5 dizedir. Bu bend tanrıya, krala, prense ithaf bendidir. Her bendin sonundaki mısra bir tür nakarattır. Masal ve hikaye niteliğindeki bendleri ele alıp işleyen, kısa ve hikayesi olan şiirlerdir.

    Teşbih-i Beliğ: Benzetmenin, yalnızca temel ögeleriyle yapılan söz sanatı, yalın benzetme.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü