Eğitim Sitesi

İhtisas Komisyonu (Sürekli Komisyon, Daimi Komisyon) Nedir? İhtisas Komisyonu (Sürekli Komisyon, Daimi Komisyon) Hakkında Kısaca Bilgi

İhtisas Komisyonu (Sürekli Komisyon, Daimi Komisyon) Terimi Hakkında Bilgiler

Siyaset Terimi Olarak İhtisas Komisyonu (Sürekli Komisyon, Daimi Komisyon):

Belirli bir alanda uzmanlaşmış bulunan ve belli sayıda milletvekilinden oluşan, her dönem kurulan komisyonlardır. İhtisas komisyonları işlerin mutfağını oluşturmaktadır. Tartışmaların büyük çoğunluğu komisyonlarda gerçekleştirilmektedir. Komisyonlar milletvekillerinin, bürokratlar ve STK temsilcileriyle görüş alışverişinde bulundukları bir platform oluşturmaktadır. TBMM'de halen 17 ihtisas komisyonu bulunmaktadır.

 

    Benzer Siyaset Terimleri

    Divan: Yüksek düzeydeki devlet adamlarının kurduğu büyük meclis.

    Soru Önergesi: Başbakan veya bir bakandan açık ve belli bir konuda bir önergeyle yazılı veya sözlü olarak cevaplandırılmak üzere bilgi istemektir.

    Milletvekili: Anayasaya göre millet meclisine seçimle giren millet temsilcisi, mebus, parlamenter, vekil.

    Değişiklik Önergesi: Kanun tasarı ya da teklifinin maddelerinde değişiklik yapmayı sağlayan önerilerdir. Komisyonlarda komisyon üyelerince, Genel Kurul'da ise milletvekilleri ve Hükümet tarafından değişiklik önergeleri verilebilir. İşlem gören önergelerden kabul edilenler çerçevesinde tasarı ve teklif metinleri nihai şeklini almaktadır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Siyaset Terimleri Sözlüğü