Eğitim Sitesi

İdeoloji Nedir? İdeoloji Hakkında Kısaca Bilgi

İdeoloji Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak İdeoloji:

Siyasal veya toplumsal öğreti oluşturan, bir hükümetin, bir partinin, bir grubun davranışlarına yön veren politik, hukuki, bilimsel, felsefi, dinî, moral, estetik düşünceler bütünü.

 

Tarih Terimi Olarak İdeoloji:

Düşünbilimsel, toplumsal ya da siyasal bir öğreti oluşturan, ülkü olarak da benimsenebilen, kişi ve kurumların davranışlarına yön veren düşünceler bütünüdür.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak İdeoloji:

1- Siyasal veya toplumsal bir öğreti oluşturan, bir hükümetin, bir partinin, bir grubun davranışlarına yön veren politik, hukuki, bilimsel, felsefi, dinî, moral, estetik düşünceler bütünü.

2- Belli bir toplumdan en genel olarak toplumlara kadar uzanan bölümdeki tüm yapılar hakkında birbiriyle tümüyle tutarlı bilgi ve inançlardan oluşan düşünce sistemi.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak İdeoloji:

Siyasal veya toplumsal bir öğreti oluşturan, bir hükümetin, bir partinin, bir grubun davranışlarına yön veren politik, hukuki, bilimsel, felsefi, dini, moral, estetik düşünceler bütünü.

 

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak İdeoloji:

Siyasal veya toplumsal bir öğreti oluşturan, bir hükûmetin, bir partinin, bir grubun davranışlarına yön veren politik, hukuki, bilimsel, felsefi, dinî ve estetik düşünceler bütünü.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Firma: Tüzel kişiliği olsun veya olmasın bir ekonomik etkinlik birimi.

    Örgüt: Ortak bir amaç veya bir işi gerçekleştirmek için bir araya gelen kurum ya da kişilerin oluşturduğu birliğe örgüt denir. Yeşil Barış Örgütü (Greenpeace), Birleşmiş Milletler Örgütü gibi

    Vatan (Yurt): 1- Devletin egemenliği altında bulunan yerlerin topu. 2- Bir devletin hâkimiyet alanı.

    Yakın Çağ: Fransız İhtilalı ile başlayıp günümüze kadar devam eden dönemdir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü