İçtihat Terimi Hakkında Bilgiler
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak İçtihat:
Müçtehidin herhangi bir dînî mesele hakkında bir hükme ulaşabilmek için belli tekniklere başvurarak bütün gücünü harcaması demektir.
Tarih Terimi Olarak İçtihat:
Görüş. Özel görüş, anlayış, kavrayış. Kanunda veya örf ve âdet hukukunda, uygulanacak kararlar açıkça bulunmadığı konularda, yargıcın veya hukukçunun fikrî çalışmalarının sonucu.
Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak İçtihat:
Çaba gösterme, bir işi yapmak işin olanca gayreti harcama, güç ve imkânı sarf etme, zahmet çekme, ısrarlı olma. Dini konularda kıyas yoluyla yeni sonuçlar elde etme, hüküm çıkarma, istinbat.
Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri:
Vahiy: 1- Yüce Allah'ın dilediği şeyleri peygamberlerine, özel yolla bildirmesidir.
2- Bir buyruk veya düşüncenin Allah tarafından peygamberlere bildirilm
Mimik: Yüz, el, kol hareketleriyle düşünceyi anlatma sanatı. Duyguları, düşünceleri belirtecek biçimde yüzde beliren kımıldanışlar, hareketler.
Cizye: Müslüman devletlerde Müslüman olmayanlardan alman bir çeşit vergi.
Hadîs-i Şerif: Peygamber (sav)' in sözlerine verilen isim.
Rasul: Elçi, haber getiren, Allah'tan aldığı emirleri insanlara ulaştıran peygamber. Kendisine kutsal kitap verilen peygamber.
İkinci Fecir: Birinci fecirden sonra ufukta yatay olarak görünen ağarma ve aydınlık; ki sabah namazının vakti o zamandan itibaren başlar.
Ayet: 1. Kur'an-ı Kerim'de durak işaretleri arasındaki cümle ya da ifadelerdir. Kur'an surelerini oluşturan kısımlardan her biri.
2. Kuranı Kerimde surel
İdgam: Bir şeyi diğerine katmak.