Eğitim Sitesi

İç Nedir? İç Hakkında Kısaca Bilgi

İç Terimi Hakkında Bilgiler

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak İç:

Arap harflerinin karınlı veya tekneli olanlarının çizgi içindeki kısımlarına verilen isim.

 

Tekvando Terimi Olarak İç:

An.

 

    Benzer Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimleri

    Bulut: XV. ve XVII. yüzyılda yaygın olarak kullanılan tezhip motiflerindendir. Stilize edilmiş ve kıvrımlarla uzatılmış bir bulut izlenimi verir. Yardımcı motif olarak kullanılır ve süslemeyi doldururlar. Bazen da desenin çıkış noktasını simgeleyen zemin olarak kullanılmıştır. Çin bulutu da denilmiştir. Nakışlar arasında yer alan, stilize edilerek bir bulut izlenimi veren ve münhanilerle uzatılmış özel bir formdur. Çin bulutu da denir.

    Vasla: İlk tuğraların bir kısmında padişah ve babasının isim ve unvanları ile tuğrayı tamamlayan işaretlerden başka bazı şekiller daha bulunmaktadır. Bunlardan ilk defa bahseden P.Wittek, bu şekillere «Vasla» adını verir. Wittek'e göre vaslalar tuğranın bizzat tuğra sahibi tarafından çekilmiş olabileceğini gösterir. Bilinen vaslalı tuğralar: Orhan, I. Murad, I. Bayezid, Emir Süleyman, I. Mehmed, II. Murad (Şehzadelik tuğrası), II. Mehmed (Şehzadelik tuğrası).

    Künye: Yazmaların fişlenmesinde bir yazarın şöhreti, adı, baba, dede adı ve nispeti ile doğum, ölüm tarihlerini gösteren kayıt.

    Sürh: Kırmızı mürekkep. Yazma kitaplarda, konu başlıklarında ve metin aralarındaki şekillerde kullanılmıştır. Bab veya faşd başlıkları kırmızı mürekkeple yazılmış yazma kitaplara da sürh denmiştir. Ateş renginde olanlara madeni sürh denir. Bu türlü kitapların sayfalarına da siyah, mavi yahut altın cetvel çekilirdi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimleri Sözlüğü