Eğitim Sitesi

İaşe Nedir? İaşe Hakkında Kısaca Bilgi

İaşe Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak İaşe:

Yedirip içirme, besleme, bakma, barındırma.

 

Hukuk Terimi Olarak İaşe:

Yaşatma; besleme; geçinme

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak İaşe:

Yedirip, içirme, bakma, besleme.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak İaşe:

Yedirip içirme, besleme, bakma.

 

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak İaşe:

Besleme, bir kimseye sağlanan besin maddesi.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Tarih: 1. Ülkeleri, ulusları, toplumları, kuruluşları etkileyen eylemlerden doğan olayları zaman ve yer göstererek anlatan, bu olaylar arasındaki nedensel bağları, bunların daha önceki ve sonraki olaylara bağlantılarını, karşılıklı etkilenmelerini, her ulusun kurduğu uygarlıkları, ulusların kendi iç sorunlarını vb. inceleyen bilim. 2. Geçmiş insan topluluklarının, savaşlarını ve barışlarını, kültür ve uygarlıklarını, sosyo-ekonomik yapılarını, neden-sonuç ilişkisi içinde zaman ve yer göstererek, belgelere dayalı, inceleyen bilim dalıdır. 3. Geçmişte yaşamış olan toplulukları belgelere dayanarak, yer ve zaman göstererek, sebep-sonuç ilişkisi içerisinde izleyen ve objektif olarak açıklayan bir bilimdir.

    Kadeş Antlaşması: Dünya tarihinde bilinen ilk yazılı antlaşma. Suriye egemenliği için Hititler ile Mısırlılar arasında yapılan antlaşmadır (MÖ 1280).

    Derbent: 1. İki dağ arasında boğaz özelliğine sahip geçit yeridir. Osmanlı Devleti, bu özelliğe sahip yerlerde özellikle ticaret kervanlarının güvenliğini sağlamak amacıyla karakollar ve kaleler kurardı. 2. Osmanlı Devleti'nde, önemli geçitlerin korunması için yapılan karakol ve üsler. 3. “Derbent” kelimesi Farsça kökenli bir kelimedir. “Der”; geçit, “bent”; tutmak gibi iki kısımdan oluşur. Osmanlı Döneminde, “derbent” kelimesi teşkilat anlamında kullanılmıştır. Bu anlamda, dağlar üzerindeki geçitlerde ve boğazlarda bulunan karakollara “derbent” denilmiştir.

    Konsül: Konsül, Antik Roma medeniyetinin cumhuriyet ile yönetildiği dönemdeki en üst düzey yöneticileri ifade eder.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü