Eğitim Sitesi

Hücre İskeleti Nedir? Hücre İskeleti Hakkında Kısaca Bilgi

Hücre İskeleti Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Hücre İskeleti:

Ökaryotik hücrelerin değişik şekillere adapte olabilmeleri, hareketlerini yönlendirip koordine etmeleri sitoplazmanın her tarafına yayılmış olan protein yapıda filamentlerin oluşturduğu kompleks ağ sayesinde gerçekleşir. Bu ağ hücre iskeleti (Cytoskeleton) olarak adlandırılır.

Hücre iskeleti oldukça dinamik bir yapı olup, devamlı olarak hücrenin şeklinin değişmesini, bölünmesini ve çevreye cevap vermesini organize eder. Hücre iskeleti bakterilerde bulunmaz.

Hücre iskeletini hücre içindeki bulunuş yerleri ve şekilleri farklı olan 3 tip filament meydana getirir .
1. Mikrotübüller.
2. Intermediate filamentler
3. Mikrofilamentler (aktin filamentler)

Bu filamentlerin hepsi farklı protein alt birimlerden meydana gelmiştir.
Mikrotübüller; tubulin, intermediate filamentler; vimentin veya lamin ve aktin filamentler; aktin gibi proteinler tarafından meydana getirilirler.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Deltat: Eşkenar üçgen biçiminde. Yaprak sapı üçgeninin tabanının ortasında bulunur.

    Primat: Memeliler sınıfının maymun, şempanze ve benzeri canlıları içeren alt grubu.

    İğ İplikleri: Hücre bölünmesi sırasında homolog kromozomların (mayoz) veya kardeş kromatitlerin (mitoz) sentromerlerinden tutunarak hareket etmesini, karşı kutuplara çekilmesini sağlayan protein yapılı ipliklerdir.

    Lenf: 1. Akyuvar içeren, kan plazmasına benzeyen renksiz sıvı, ak kan. 2. Kan plazmasından elde edilen ve bileşimi kan plazmasına çok benzeyen renksiz sıvı. İçinde bulunan akyuvarların bir kısmı da lenf düğümlerinde yapılır. 3. Lenf damaları içerisinde dolaşan, kan plazması ve lenf proteinlerinden oluşan dolaşım sıvısı, akkan.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü