Eğitim Sitesi

Homozigot (Arı Döl) Nedir? Homozigot (Arı Döl) Hakkında Kısaca Bilgi

Homozigot (Arı Döl) Terimi Hakkında Bilgiler

Genetik Terimi Olarak Homozigot (Arı Döl):

Bir karakteri belirleyen genlerin ikisi de baskın veya ikisi de çekinik ise buna homozigot (saf döl, arı döl) denir. UU, uu, BB, aa

 

Biyoloji Terimi Olarak Homozigot (Arı döl):

1. Yavruda karakteri oluşturan 2 geninde aynı şekil ve özellikte olmasıdır. (AA, aa, BB, bb...)

2. Homolog kromozomların karşılıklı lokuslarında belirli bir karakter ya da bütün karakterler için aynı allel çiftin bulunmasıdır.

 

    Benzer Genetik Terimleri

    Soyağacı: Bir kişinin veya bir ailenin en uzak atasından başlayarak bütün kollarını belirten çizelge, hayatağacı, soy kütüğü, şecere.

    Melezleme: Uzun süre sadece kendi arasında gen alış verişi yapan ırklar genetik olarak zayıf ırk olarak kabul edilir. Çünkü bu durum zararlı çekinik genlerin yan yana gelmesine (homozigot), dolayısıyla fenotipte etkisini göstermesine neden olur. Farklı karakterler bakımından homozigot ırklar arasında çaprazlama yaparak üstün özelliklere sahip melez bireyler elde edilebilir. Örneğin küçük ve tatlı erikle büyük ve tatsız eriklerin çaprazlanması ile büyük tatlı erikler elde edilmiştir.

    Çarpma Kuralı: Şansa bağlı iki bağımsız olayın aynı anda gerçekleşme olasılığı, bunların ayrı ayrı olma olasılıklarının çarpımına eşittir. Örneğin aynı anda havaya atılan iki metal paradan birinin tura gelme olasılığı 1/2, diğerinin de tura gelme olasılığı 1/2'dir. İkisin de aynı anda tura gelme olasılığı 1/2 . 1/2 = 1/4

    Vücut Kromozomları (Otozomlar): Cinsiyeti belirleyen kromozomlar (X ve Y) dışındaki kromozom çiftleridir. Bu kromozomlar canlının saç rengi, göz rengi ve kan grubu vb. kalıtsal özelliklerine ait genleri taşırlar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Genetik Terimleri Sözlüğü