Eğitim Sitesi

Homolog Kromozom Nedir? Homolog Kromozom Hakkında Kısaca Bilgi

Homolog Kromozom Terimi Hakkında Bilgiler

Genetik Terimi Olarak Homolog Kromozom:

Biri anneden, diğeri babadan gelen aynı gen çiftine sahip kromozomlar.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Homolog Kromozom:

Biri anneden diğeri babadan gelen,çiftler halinde bulunan ve yapısal olarak birbirine benzeyen aynı gen çiftine sahip kromozomlar.

 

Biyoloji Terimi Olarak Homolog Kromozom:

1. Ökaryot hücrelerde kromozomlar çiftler halinde bulunur. Bu kromozom takımını taşıyan hücreler diploit (2n) olarak adlandırılır. Bu kromozom çiftinin biri anadan diğeri babadan gelir. Şekil ve büyüklükleri birbirine eşit, aynı kalıtsal özellikleri kontrol eden bu kromozom çiftine homolog kromozom denir.

2. Biri anneden, diğeri babadan gelen aynı karakter genlerine sahip kromozomlar.

 

    Benzer Genetik Terimleri

    Kas Erimesi: X kromozomunda çekinik olarak taşınır. Bu geni bulunduran hasta erkekler eşeysel üreme olgunluğuna erişemeden öldükleri için kadınlar hiç bir zaman hasta olmaz, en fazla taşıyıcıdırlar. Normal bir doğumla meydana gelen erkek bebekler 4-5 yaş civarında hastalığın etkisini hissetmeye başlarlar. Kasların aşırı şekilde erimesi büyük kilo kaybına ve nihayetinde 13-15 yaş civarında ölümlerine neden olur.

    Eşey Kromozomları (Gonozomlar): Cinsiyeti belirleyen kromozomlardır. Genel olarak dişilerde XX, erkeklerde ise XY ile gösterilip bir çifttir. Dişilerde gonozomlar (XX) birbirleriyle tam homologtur. Erkeklerdeki gonozomlar (XY) ise birbirleriyle tam homolog değildir. Diploit canlılarda genel olarak bir çift gonozom bulunur.

    Multifaktöriyel Hastalıklar: Genetik faktörler ve çevresel faktörlerin etkileşimi ile ortaya çıkan hastalıklar.

    Ribozomal RNA: Hücre ribozomlarında bulunan bir çeşit RNA.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Genetik Terimleri Sözlüğü