Eğitim Sitesi

Hikâye Birleşik Kipi Nedir? Hikâye Birleşik Kipi Hakkında Kısaca Bilgi

Hikâye Birleşik Kipi Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Hikâye Birleşik Kipi:

Fiil kipinin gösterdiği oluş ve kılışın geçmiş zamanda gerçekleştiğini bildiren birleşik çekim türü. Asıl fiilin kipleri ile -i fiilinin görülen geçmiş zamanının veya ekleşmiş şeklinin birleşmesi ile ortaya çıkar. Emir dışındaki bütün kiplerin bir hikaye biçimi vardır.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Türemiş Sözcükler: Yapım ekleri alarak yeni bir anlam ve biçim kazanmış olan sözcüklere yapıları yönünden türemiş sözcük denir. Örnek : Ölümün anlamı değişti birden.

    Etken Fiil: Öznesi belli olan, öznesiyle kesin ilişkisi bulunan ve herhangi bir çatı eki almamış olan fiil: O hızlı yürüdü, ben kaçtım. (P.Safa. Şimşek,s.23)

    Fiil: 1. İş, davranış, olumlu veya olumsuz olarak çekimli durumlarda zaman kavramı taşıyan veya zaman kavramı yanında kişi kavramı veren kelime, eylem. 2. İş, hareket, oluş bildiren sözcüklere eylem (fiil) denir.

    Sessiz (ünsüz) Benzeşmesi: Sert ünsüzle biten bir sözcüğe yine ünsüzle başlayan bir ek getirilecekse, bu ekin başındaki ünsüz, sertleşir. Buna ünsüz uyumu ya da ünsüz benzeşmesi denir. Örnek : milletce değil millet-çe

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü