Eğitim Sitesi

Heyelan Nedir? Heyelan Hakkında Kısaca Bilgi

Heyelan Terimi Hakkında Bilgiler

Deprem Terimi Olarak Heyelan:

Kaya, toprak veya arazi parçalarının, yer çekimi veya depremler, aşırı yağışlar gibi dış etkenlerin etkisi ile fark edilebilir düzeyde eğim aşağı doğru kayması veya hareket etmesi durumu, toprak kayması.

 

Coğrafya Terimi Olarak Heyelân:

1- Bünyesine su alarak kayganlaşan toprak, taş ve tabakaların dengede kalamayıp yamaç aşağı kayması.

2- Doğal kaya, zemin, yapay dolgu ve bunların karışımından oluşan malzemelerin, bir yamaç boyunca aşağıya ve dışa doğru hareketi.

 

Coğrafya Terimi Olarak Heyelan:

Toprağın, taşların ve tabakaların bulundukları yerlerden aşağılara doğru kayması ya da düşmesine toprak kayması ve göçmesi denir. Ülkemizde bu olayların tümüne birden heyelan adı verilir. Yerçekimi, yamaç zemin yapısı, eğim ve yağış koşulları heyelana neden olan etmenlerdir. Özellikle eğimli yamaçlar boyunca gevşek bir kütlenin veya killi bir tabaka üzerinde bulunan bir kütlenin topyekün kaymasıdır.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Heyelan:

Taş, toprak ve kayaların eğimli arazilerde kayarak yer değiştirmesi olayına heyelan denir. Nedenleri:
1. Şiddetli yağışlar,
2. Eğimli arazi,
3. Yol yapım çalışmaları,
4. Ormanların yok edilmesi,
5. Şiddetli depremler

 

Hukuk Terimi Olarak Heyelan:

toprak kayması

 

Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimi Olarak Heyelan:

Toprak ya da kayaçların yamaç aşağı kayarak harekete geçmesi.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Heyelan:

Jeolojik materyallerin yerçekimi kuvveti etkisiyle yamaç aşağı harekete geçmesi.

 

    Benzer Deprem Terimleri

    Deprem Danışma Kurulu (DDK): Depremden korunmak, deprem zararlarını azaltmak, deprem sonrası yapılacak faaliyetler hakkında öneriler sunmak ve depremle ilgili araştırmalar için politikaları ve öncelikleri belirlemek amacıyla AFAD Başkanın başkanlığında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı temsilcisi, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürü, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Başkanı, Türkiye Kızılay Derneği Genel Başkanı, deprem konusunda çalışmaları bulunan ve Yükseköğretim Kurulu tarafından bildirilecek en az on üniversite öğretim üyesi arasından Başkan tarafından belirlenecek beş üye ile akredite edilmiş ilgili sivil toplum kuruluşlarından Başkan tarafından belirlenecek üç üyeyi kapsayan 5902 sayılı Kanun ile oluşturulan kurul.

    Sismoloji: Depremlerin oluş nedenleri, deprem dalgalarının yerküre içinde nasıl yayıldıkları, zayıf ve kuvvetli yer hareketinin kayıt edilmesi, ölçülmesi ve değerlendirilmesi teknikleri, deprem tehlikesinin belirlenmesi ve zararlarının azaltılması konuları ile uğraşan jeofizik biliminin uzmanlık alanı, deprem bilimi.

    Aktif Fay: Gelecekte deprem oluşturmaya riski çok yüksek olan fay.

    Yapı Hasar Tespiti: Bir afet sonrasında yapıların görmüş olduğu hasarların teknik ekipler tarafından önceden tanımlanmış form ve standartlara uygun olarak belirlenmesi ve kullanımlarına ilişkin karar verilmesi işlemi. Uygulamada ön hasar tespiti ve kesin hasar tespiti olarak iki aşamalı yapılmaktadır. Afetlerde halkın can ve mal güvenliği açısından yapıların kullanıp kullanılamayacağına özellikle artçı depremler dikkate alınarak hemen karar verilmesi gereken durumlarda, inşaat mühendisleri ve mimarlardan oluşan ekipler tarafından yapı ön hasar tespiti yapılmaktadır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Deprem Terimleri Sözlüğü