Eğitim Sitesi

Hazire Nedir? Hazire Hakkında Kısaca Bilgi

Hazire Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Hazire:

Camilerin kıble tarafında bulunan küçük mezarlıktır.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Hazire:

Camilerin kıble tarafında bulunan küçük mezarlık.

 

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Hazire:

Etrafında duvar veya çit bulunan ağıl, mezarlık.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Friz: 1. Mimari yapıların çatılarının alt kısmında arşitrav ile korniş arasında kalan genellikle süslü bölüme verilen ad. 2. Eski Yunan ve Roma yapılarında taban kirişi ile çatı arasında kalan, üzeri boydan boya kabartmalarla süslü bölüm. 3. Mimarlıkta şerit biçiminde uygulanan kabartma ya da süsleme.

    Süreç: Düşüncenin gerece aktarımı ve sanat yapma yolu.

    Kurgan: 1. Orta Asya Türkçesinde kale anlamına gelen bir sözcükten Rus diline girmiştir. Bu dilde yığma mezar tepesi yani Tümülüs karşılığı kullanılır. En erken kurganlar M.Ö. 4.binde Kafkasya'da ortaya çıkmış, kısa bir süre sonra Güney Rusya stepleri ve Ukrayna'ya da yayılmıştır. Genel anlamda mezar olarak kullanılır. 2. Orta Asya'nın kuzeyinde özellikle milattan önce ve miladın ilk yüzyıllarında yaygın bir biçimde uygulanan toprak altı mezar yapısı. Kütüklerden ahşap yığma tekniğiyle yapılmış bir mezar odası ve bunu gizleyen bir toprak yığınından oluşur. 3. İlk Çağda Orta Asya Türklerinin eş ya ve hayvanlarıyla birlikte gömüldükleri mezar tipi.

    Hatai (Hatayi): Doğu Asya kökenli süsleme motifleri grubu. Stilize edilmiş şakayık, nar, iri yapraklar ile bunların gonca ve sapları başlıca öğeleridir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü