Eğitim Sitesi

Havale Nedir? Havale Hakkında Kısaca Bilgi

Havale Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Havale:

Bir işi veya bir şeyi başka birine bırakmak, ısmarlamak. Borcun bir zimmetten başka bir zimmete intikal etmesi. Borçlu kimsenin alacaklıyı, alacağını almak üzere bir başkasına göndermesi.

 

Hukuk Terimi Olarak Havale:

Yollama ödeyicisinin, para, değerli kağıtlar veya benzeri nesneleri, yollayıcı hesabına yollama alıcısına ödemek ve yollama alıcısının da bunları kendi adına teslim almak üzere yetkili kılındığı sözleşme.

 

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Havale:

Bir para nakil işlemi. Bu işlem ile, bankanın bulunduğu şehirdeki diğer şubelerine ya da başka şehirlerdeki şubelerine para gönderilir.

 

Trafik ve İlk Yardım Terimi Olarak Havale:

Bir çeşit çırpınmalı, bazen ateşli de olabilen hastalık.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Havale:

Çoğu zaman bayılma, yüksek ateşle beraber ortaya çıkan çırpınma krizleri.

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Havale:

Çoğu zaman bayılma, yüksek ateşle beraber ortaya çıkan çırpınma krizleri.

 

Siyaset Terimi Olarak Havale:

Kanun tasarı ve teklifleri ile tezkerelerin TBMM Başkanlığı'nca görüşüleceği komisyonlara gönderilmesidir. Kanun tasarı ve teklifleri ilgili daimi komisyonlara tali ve esas olarak, yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin tezkereler Anayasa ve Adalet komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon'a, bütçe ve kesin hesap kanunu tasarıları ise Plan ve Bütçe Komisyonu'na havale edilir.

 

Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Havale:

Postahane veya banka kanalıyla birisine para gönderme, yollama.

 

Parlamento (TBMM) Terimi Olarak Havale:

Kanun tasarı ve teklifleri ile KHK ve tezkerelerin TBMM Başkanlığınca, görüşüleceği komisyonlara gönderilmesidir. Kanun tasarı ve teklifleri ile KHK’ler, tali veya esas olarak ilgili daimi komisyonlara; yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin tezkereler Anayasa ve Adalet komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyona; bütçe ve kesinhesap kanunu tasarıları ise Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilir.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Kâbe: Müslümanların namaz kılarken yöneldikleri Mekke'deki Mescid-i Haram'ın içinde bulunan, Hz.İbrahim ile oğlu Hz.İsmail (A.S.) tarafından ibadet maksadıyla inşa edilmiş olan ilk mukaddes mabettir. Sözlükte "küp" anlamına gelen Kâbe, Mekke'de Mescid-i Haram denilen Cami-i Şerîfin ortasında yaklaşık 13 m. yüksekliğinde, 11-12 m. eninde taştan yapılmış dört köşe bir binadır. Kâbe'nin İslam dininde önemi öyle büyüktür ki her Müslüman ömründe defalarca onu ziyaret etmeyi ister. Kâbe'yi seyretmek bile insana güven verir. Kabe Hakkında Detaylı Bilgi Sözlükte geometrik şekillerden "küb" anlamına gelen Kâ'be, Mekke'de Mescid-i Haram denilen Cami-i Şerîfin ortasında yaklaşık 13 m. yüksekliğinde, 11-12 m. eninde taştan yapılmış kare şeklinde bir binadır. Kur'ân'da Kâ'be; bu ismin (Mâide, 5/97) dışında, el-beytü'l-haram (saygı duyulan ev) (Mâide, 5/2)el-beytü'l-muharrem (saygın kılınmış ev) (İbrâhim, 14/37.Mâide, 5/2)el-beytü'l-atîk (eski ev), (Hac, 22/29, 33),el-beytü'l-ma'mûr (imar edilmiş ev) (Tûr, 52/4) ve el-beyt (ev) (Bakara, 2/125, 127) isimleri ile zikredilmektedir. Kâ'be, Beytullah (Allah'ın evi) diye de anılır. Kâ'be'nin; Doğu köşesine, Rüknü Hacer-i Esved, Güney köşesine Rüknü Yemânî, Batı köşesine Rüknü Şâmî, Kuzey köşesine, Rüknü Irâki denir. Kuzey batı tarafında Hatîm ve Mîzâb-ı Kâ'be, Kuzey doğu duvarında, kapı, Kuzey-doğu duvarı karşısında Makam-ı İbrâhim ve zemzemkuyusu, Doğu köşesinde Hacer-i Esved vardır. Kur'ân'da Kâ'be'nin İbrâhim ve İsmail (a.s) tarafından yapıldığı bildirilmektedir (Bakara,2/124129). Kâ'be günümüze kadar bir çok kere tamir edilmiştir. Kâ'be, her sene, üzerinde hac âyetlerinin yazılı olduğu siyah ipek örtü ile örtülür.

    Eman: Af ve yardım dileme.

    İhlâslı Olmak: Saf ve arınmış olmak, kurtulmak. İnancı ve ibadeti Allah'a adamak, Allah'a özgü iyilik yapmak.

    Gufeyle Namazı: Akşam ve yatsı namazları arasında özel şekilde kılınan iki rekât müstehap namazdır. Onun vakti akşam namazından sonra başlar ve batı tarafındaki kızartı kaybolunca biter.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü