Eğitim Sitesi

Hava Nedir? Hava Hakkında Kısaca Bilgi

Hava Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Hava:

Dünya'yı çevreleyen, çoğunluğu azot ve oksijenden müteşekkil, renksiz ve kokusuz gaz kütlesi.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Hava:

Hava, yerkürenin etrafını saran atmosferi meydana getiren, normal şartlarda bileşimi %78 azot, %21 oksijen ve %1'de diğer gazlardan oluşan, canlı cansız varlıklara zarar vermeyen doğal bir kaynaktır. Tüm canlıların hayatının devamı için temel unsur olan hava, solunum yoluyla organizmaya girerek canlılık verir. Bir insan birkaç gün aç susuz yaşayabileceği halde birkaç dakika hava almadan duramaz.

Çevreyi oluşturan öğelerden su ve toprak gibi hava da, kirlenebilen bir ortamdır.

Havanın gerek insan sağlığına gerekse doğaya zarar verici hale gelmesi kirlilik belirtisidir.

Modern yaşantımızın bir sonucu olan hava kirlenmesi, atmosferde toz, gaz, is, duman, koku ve buhar şeklinde olan kirleticilerin insana, diğer canlılara ve eşyaya zarar verecek şekilde yükselmesi ile havanın doğal bileşimindeki gaz konsantrasyonundaki değişmeden meydana gelir.

 

Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimi Olarak Hava:

Dünyayı kuşatan gazlar karışımı.

 

Yöresel-Bölgesel Terimi Olarak Hava:

Şarkı-türkü (Sivas)

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Monokültür: Tek bir çeşit tarım ürününün geniş alanlarda üretilmesi, tek ürüne dayalı tarım

    Niş: Canlı ve cansız ögelerden oluşan en küçük çevre birimi. Habitatın içinde kendine özgü fiziksel şartları olan küçük birim.

    Odak Derinliği: Depremde enerjinin açığa çıktığı noktanın yeryüzünden en kısa uzaklığı, depremin odak derinliği olarak adlandırılır. Depremler odak derinliklerine göre sınıflandırılabilir. Bu sınıflandırma tektonik depremler için geçerlidir. Yerin 0-60 km derinliğinde olan depremler sığ deprem olarak nitelenir. Yerin 70-300 km derinliklerinde olan depremler orta derinlikte olan depremlerdir. Derin depremler ise yerin 300 km'den fazla derinliğinde olan depremlerdir. Türkiye'de olan depremler genellikle sığ depremlerdir ve derinlikleri 0-60 km arasındadır. Orta ve derin depremler daha çok bir levhanın bir diğer levhanın altına girdiği bölgelerde olur. Derin depremler çok geniş alanlarda hissedilir, buna karşılık yaptıkları hasar azdır. Sığ depremler ise dar bir alanda hissedilirken bu alan içinde çok büyük hasar yapabilirler.

    Delta Ovası: Delta ovaları, akarsuların taşıdığı malzemeleri deniz iç kısmında biriktirmesi ve zamanla buraların üçgene benzeyen düzlükler haline gelmesi ile oluşan ovalardır. Delta ovalarının oluşabilmesi için; akıntıların olmaması, gel-git hareketlerinin olmaması, akarsu yükünün fazla olması, kıyının sığ olması gerekir. Türkiye'deki başlıca delta ovaları şunlardır; Çarşamba (Yeşilırmak), Bafra (Kızılırmak), Sakarya (Sakarya), Silifke(Göksu Irmağı), Çukurova (Seyhan, Ceyhan), Dikili (Bakırçay), Büyük Menderes ve Küçük Menderes ovaları. Çukurova delta ovası, Adana ili sınırlarındadır. Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin oluşturduğu bir delta ovasıdır. Türkiye'nin ovaları içerisinde yer alan en büyük delta ovasıdır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü