Eğitim Sitesi

Hattat Nedir? Hattat Hakkında Kısaca Bilgi

Hattat Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Hattat:

Güzel el yazıları yazan sanatçı.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Hattat:

Mesleği Arap harfleri ile güzel yazı yazmak olan kimse.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Hattat:

Çok güzel el yazısı yazan sanatçı. Mesleği hattatlık olan kimse.

 

Tarih Terimi Olarak Hattat:

Güzel yazı yazan.

 

Sanat Terimi Olarak Hattat:

1. Hat sanatıyla uğraşan kişiye "çok güzel el yazısı yazan sanatçı" anlamına gelen "hattat" adı verilir.

2. Mesleği hattatlık olan kimse.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Hattat:

Hat sanatıyla uğraşan kişi.

 

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Hattat:

Hat yazan kişi. Güzel yazı yazan sanatçı. Son Abbasi halifesi Musta'sım Billâh'ın. kölesi olduğu söylenen Amasyalı Yâkut-ı Musta'sımi'ye kadar kalemin ağzı düz kesilirdi. Yakut eğri keserek tahrif-i kalemi bulmuş ve aklâm-ı sitteye yeni bir biçim kazandırmıştır. İşte Yakut'a, sanatta yaptığı bu yenilikten dolayı hattat denilmiş, hat ve hattatlık Yakut'la seçkin bir sanat ekolü hâline gelince kelime terimleşmiştir. Yakut'tan önce güzel yazı yazanlara katip denildiği gibi hattat da deniliyordu, fakat Yakut 'tan sonra yalnız hattat kelimesi kullanılmış, katip ve küttâp denilmemiştir. Mir Ali Herevi'ye göre hattat olmak için beş şey gerektir: Birincisi dikkat-i tab', ikincisi yazıdan anlamak, üçüncüsü elde kuvvet, dördüncüsü emek çekmek, beşincisi yazı için lâzım gelen kâğıt, kalem ve mürekkebin en iyilerinin bulunması.

 

    Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

    Abajur: 1. Işığı bir yere toplayarak, doğrudan doğruya gözlere vurmasını önleyecek şekilde tasarlanmış olan ve loş bir ortam oluşturmak için kullanılan lamba siperi. Ortamda dinlendirici bir etki yaratır, estetik görünüm sağlar. Salon, oturma odası, çalışma odası, yatak odası, çocuk ve genç odası gibi mekanlarda kullanılmaktadır. 2. Kalın bir dış duvarda delik şeklinde açılmış olup daha çok ışık almak için içeriye doğru genişleyen pencere.

    Eviye Bataryası: Mutfaklarda eviyelere montaj edilerek bulaşık yıkama amaçlı kullanılır. Döner borulu yapılır. Boru bağlantıları ½" 'dir. Duvar tipi ve ankastre olarak iki tipte yapılır. Duvar tipi eviye bataryaları, eviyenin üstünde yerden 85 cm yüksekliğe monte edilir. Montajında eksantrik nipeller kullanılır. Ankastre eviye bataryaları mutfak tezgahı üzerine, su eviye içine akacak biçimde yapılır. Su çıkış borusu döner veya spiralli boruludur. Spiral boru kullanım kolaylığı sağlar.

    Radyal: Işınsal.

    Restore Etmek: Aslını bozmadan onarmak.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü