Eğitim Sitesi

Haşhaş (Afyon) Nedir? Haşhaş (Afyon) Hakkında Kısaca Bilgi

Haşhaş (Afyon) Terimi Hakkında Bilgiler

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Haşhaş (Afyon):

Gelincikgiller familyasından bir yıllık otsu bitki. Anayurdu Anadolu'dur. Olgunlaşmamış haşhaş kapsüllerinin sütünden morfin, kodein ve papaverin gibi çeşitli alkaloitleri içeren afyon maddesi elde edilir. Yurdumuzda haşhaş alımı ve işlenmesi sadece T.M.O. tarafından yapılmaktadır. Haşhaş tohumu ise %44-55 oranında yağ içerdiğinden gıda, boya ve sabun sanayinde kullanılmaktadır. Çizilmemiş haşhaş kapsülleri tarlada kuruduktan sonra kontrol altında toplanarak tohumları ayrılarak işlenmek üzere alkaloit fabrikasına gönderilir ve uyuşturucu türevleri elde edilir.

 

    Benzer Ziraat (Tarım) Terimleri

    Sarf Malzemesi: Kullanılınca yok olan malzemeler sarf malzemesidir.

    Yatma: Bitkilerde ekimin sık yapılması ve toprakta azotun fazlalığı nedeniyle çok sayıda sap oluşması sonucu ışığı görmek için uzun boylu ve ince saplı olmaları sonucu rüzgâr ve yağış etmenleriyle eğilmeleri.

    Partenokarpi: Tohumsuz meyve oluşumuna partenokarpi denir.

    Şahin (Hawk): Amerikan orijinli, kılçıklı, beyaz-çıplak kavuzlu, orta boylu, sağlam yapılı, yüksek verimli, kurağa dayanıklı, ekmeklik kalitesi ve un randımanı yüksek, bin dane ağırlığı 30 gram civarında, Doğu Anadolu Bölgesi için uygun bir ekmeklik Anadolu Kırmızı sert buğday çeşidi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ziraat (Tarım) Terimleri Sözlüğü