Eğitim Sitesi

Haşa (Hâşâ) Nedir? Haşa (Hâşâ) Hakkında Kısaca Bilgi

Haşa (Hâşâ) Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Haşa (Hâşâ):

Bir durum veya davranışın kesinlikle kabul edilmediğini anlatan bir söz. Dine aykırı görülen bir ihtimalden söz edilirken asla, katiyen, kesinlikle, öyle değil, Allah korusun manasında söylenen söz.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Zekat: 1-Dinen zengin sayılan müslümanların, belirli yerlere sarfedilmek üzere, mallarından vermekle yükümlü oldukları belli bir paydır. 2-Temizlenme, temizleme anlamına gelir. İslam'ın beş şartından biri olan zekât; mali bir ibadettir. Dinen zengin olan, nisap miktarı, altın ya da altına eşdeğer parası olan Müslümanların, her yıl mallarından 1/40 ını fakirlere dağıtmasına Zekât denir. Zekât vermek farzdır. Zekât hicretin 2. Yılında Medine'de farz kılınmıştır.

    Remy-i Cimar: Sözlükte remy atmak, ayıplamak ve yönelmek; cimar ise, çakıl taşları ve ateş koru, kor parçaları demektir. Remy-i cimâr ise, taş atmak demektir. Dini bir kavram olarak, haccedenlerin kurban bayramı günleri Mina'da, halk arasında şeytan diye isimlendirilen yerlere, usulüne uygun olarak, küçük taşlar atmalarını ifade etmektedir.

    Münferid: Namazı cemaatle değil tek başına kılmak.

    Abay: Beceri. Sezgi, anlayış, dikkat. (Abay Kunanbayoğlu. Kazak Türk şiirinin kurucusu.)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü