Eğitim Sitesi

Hareket Ordusu Nedir? Hareket Ordusu Hakkında Kısaca Bilgi

Hareket Ordusu Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Hareket Ordusu:

13 Nisan 1909 tarihinde, İstanbul'da çıkan 31 Mart gerici ayaklanmasını bastırmak amacıyla kurulan ve adını Mustafa Kemal'in verdiği ordudur. İttihat ve Terakki Partisi yandaşı subayların komuta ettiği birliklerden oluşturulmuştur. Selanik'te kurulan bu ordu İstanbul'a gelerek ayaklanmayı kanlı bir şekilde bastırmıştır.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Aton: Mısır Firavunu IV. Amenofis'in çabalarıyla yaratılmaya çalışılan dinsel inanışın tek ve yarısoyut tanrısıdır. Bu tanrının somut bir betimlemesi yoktu. Duvarlarla çevrili, üstü açık bir tapınakda tapınılırdı. Tarihte ilk soyut tek tanrı inanışını yerleştirmeye çalışan IV. Amenofis'in ölümünden (MÖ 1352) sonra, Amon rahipleri yeniden etkinlik sağlayarak, bu inanışı yok ettiler ve Mısır'ı eski inanışına döndürdüler.

    Maniheizm: Mani tarafından İran'da kurulan Musevilik dışın-daki bütün dinlerin pek çok özelliklerinin birleş-tirilmesiyle ortaya çıkan bir dindir. Öğretinin temeli iyilik kötülük karşıtlığına (Mazdaizm) da-yanmaktadır. İyilik; ışık ve ruhtur, kötülük de karanlık ve bedendir. Süryanice yazılmış ve Mani'ye dayandırılan yedi kutsal metin bu dinin temelini oluşturur.

    Şeşper: Savaş araçlarından altı dilimli topuz.

    Yapağı: İlkbaharda kırkılan koyun tüyü, yapak.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü