Eğitim Sitesi

Hardy-Weinberg Yasası Nedir? Hardy-Weinberg Yasası Hakkında Kısaca Bilgi

Hardy-Weinberg Yasası Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Hardy-Weinberg Yasası:

Bir populasyonda bulunan bir allel gen çifti üyelerinin bağıl frekansları bir binomial denklemin açılımı olan a²+2ab+b² ile tanımlanır.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Dihibrit Çaprazlama: 1. İki lokustaki alleller bakımından farklılık gösteren ebeveynlerin çaprazlanması. 2. İki karakter yönüyle melez olan iki bireyin çaprazlamasına dihibrit çaprazlama denir. Dihibrit çaprazlama, iki monohibrit çaprazlamanın birlikte yapılması anlamına da gelir.

    Holozoik Beslenme: Besinin katı parçacıklar halinde alınıp sindirilmesidir. Bu nedenle gelişmiş sindirim sistemine sahiptirler. Bu şekilde beslenen canlılar başka canlıları sürekli aramak, bulmak, yakalamak, parçalamak zorundadır bu yüzden sinir, kas sistemleri, çene ve diş yapıları gelişmiştir. Holozoik canlılar besinin çeşidine göre üç gruba ayrılırlar.Bunlar; - Herbivor(Otçul): Bitkisel besinlerle beslenirler. Selülozu içeren besinlerle beslendikleri ve selülozun sindirim hayvanlar tarafından yapılamadığı için bağırsakları çok uzundur. Selülozu sindiren enzimleri bulunmadığı için sindirim sistemlerinde selülozu sindiren tek hücreliler yaşar. Öğütücü dişleri çok gelişmiştir. Örnek: Keçi, inek, tavşan - Karnivor(Etçil): Hayvansal besinlerle beslenirler. Bağırsakları diğerlerinden daha kısadır. Parçalayıcı dişleri gelişmiştir. Örnek: Aslan, kurt, köpek - Omnivor(Otçul-etçil): Hem hayvansal hem bitkisel besinlerle beslenirler. Örnek: İnsan, ayı, fare

    Miselyum: Maya mantarı hariç bazı mantar türlerinde bulunan hiflerin birleşmesiyle oluşan yapıdır. Mantarın bulunduğu ortama tutunmasını, yayılmasını ve beslenmesini sağlar.

    Kemoototrof: Ototrof beslenen canlılar, karbon kaynağı olarak havadaki karbondioksit ve inorganik maddeleri kullanarak kendi besinini üretebilen canlılardır. Bu canlılar, besin üretirken kullandığı enerji türüne fotoototrof ve kemoototrof olmak üzere ikiye ayrılır. Kemoototroflar, kimyasal bağ enerjisini kullanarak inorganik maddelerden organik besin sentezler. Kemosentez reaksiyonlarında ışık enerjisine ihtiyaç olmadığı için gece gündüz devam edebilir. Amonyak, hidrojen, sülfür gibi inorganik maddeleri oksitleyerek elde ettiği kimyasal enerji ile inorganik maddelerden organik madde sentezleyen bu canlılara kemoototrof adı verilir. Nitrat, demir, kükürt bakterileri kemosentez yoluyla beslenen canlılara örnektir. Örneğin, nitrit bakterileri nitriti, nitrata dönüştürerek açığa çıkan enerji ile ATP oluşturur. Daha sonra ise bu enerjiyi inorganik maddeleri besin hâline getirirken kullanır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü