Eğitim Sitesi

Hamam Nedir? Hamam Hakkında Kısaca Bilgi

Hamam Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Hamam:

Yıkanılacak yer.

 

Sanat Terimi Olarak Hamam:

Kamusal nitelikte yıkanma yapısı veya mekânı. Özel olarak ısıtılan sıcak suyu ile gerçek anlamda ilk hamam yapıları Romalılar döneminde inşa edilmiştir. Ancak Roma hamamları sadece yıkanma yapıları değil, aynı zamanda birer toplumsal merkezdir. Geç Antik Çağ'da yaklaşık M.S. 5. Yüzyılda genel ekonomik çöküşle birlikte hamamlarda ortadan kalkmıştır. Daha sonraları Bizans Döneminde yapılan hamam yapıları ne boyut ne de mimari önem açısından Roma hamamları ile kıyaslanamazlar. Hamamın yeniden önemli bir yapı haline gelişi Anadolu Selçuklu özellikle de Osmanlılar zamanında olmuştur. Türk toplumunda hamam gerçek fonksiyonuna çekilmiş olarak karşımıza çıkar. İslam inancında temizliğe verilen önem nedeniyle böyle kamusal yıkanma yapıları Türk toplumunda olabildiğince yaygınlaşmıştır. Türk mimarisinde hamam yapıları başlıca şu bölümlerden oluşmaktadır: Soyunmalık (Camekân), Ilıklık, Sıcaklık, Halvet, Külhan.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Hamam:

Orta Doğu kültürlerine ait geleneksel bir yıkanma ve temizlenme tesisidir. Kadın ve erkekler için ayrı hamamlar vardır. Hamam içinde küçük odalar bulunur. Hamam görevlileri ziyaretçiler ile bire bir ilgilenip kişilerin temizlenmelerinde yardımcı olurlar. Hamamlarda sabunla yıkanmak esastır. Hamam, vücuttaki toksinlerin atılmasında önemli bir rol oynar. Yalnız yıkanabilineceği gibi küçük gruplar halinde de yıkanılabilir.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Hamam:

Yıkanmak için hizmete açılmış umuma açık yer.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Kamp: Çadır, baraka vb. eğreti araçlardan oluşturulan konak yeri. Tutsakların veya siyasal sürgünlerin toplanıldığı yer.

    Kadırga: Hem yelken hem kürekle yol alan, 18. Yüzyıla kadar özellikle Akdeniz'de kullanılmış ahşap savaş ve ticaret gemisi.

    Kurultay: 1. Bir kuruluşun, gündemindeki sorunları, temel konuları konuşmak ve yeni kurullar seçmek üzere belli sürelerle veya gerektikçe yaptığı genel toplantı, kongre. 2. Eski Türklerde devlet işlerinin görüşülüp karara bağlandığı meclis.

    Ocaklık Arazi: Osmanlı Devleti'nde kale muhafızlarına ve tersane giderlerine ayrılan sınır boylarındaki araziye denirdi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü