Eğitim Sitesi

Halkalı Güneş Tutulması Nedir? Halkalı Güneş Tutulması Hakkında Kısaca Bilgi

Halkalı Güneş Tutulması Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Halkalı Güneş Tutulması:

Örtülme Güneş'in görünen büyüklüğünün Ay'dan daha büyük olduğu zamana denk gelirse, tutulma halkalı tutulma şeklinde görülmektedir.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Ayrıksı Yıl: Yer'in kendi yörüngesindeki günberi noktasından art arda iki geçişi arasındaki zaman farkı (365g 6sa 13dk 53sn).

    Güç (Büyütme): Teleskobun gücü, teleskobun kendisi ve kullanılan göz merceği (oküler) arasındaki ilişki olarak tanımlanabilir. Teleskop alınırken açıklık ve teleskobun gücüne çok dikkat edilmelidir. Büyütme = Teleskobun odak uzaklığı / gözmerceğinin odak uzaklığı formülü ile hesaplanır. Normal şartlar altında en yüksek büyütme teleskobun açıklığının 60 katına eşittir. Mesela 3.5" lik bir teleskobun max. büyütmesi 210X dir. Genelde amatör astronomlar gözlemlerinin çoğunu açıklığın 20-25 katı bir büyütme ile yaparlar.

    Hilal: 1- Ay'ın ilk ve son günlerindeki görünüm durumu. 2- Yarıdan azı görülen Ay veya gezegen evresi. uzanım açısının 90° den küçük olması halinde oluşur.

    Çift Yıldız: 1- Birbirinin çekim etkisinde bulunan ve böylece ortak kütle merkezi çevresinde dolanan yakın iki yıldız. 2- Birbiri çevresinde dolanan iki yıldız. Bilinen yıldızların yarısı kadarı bu tür ikili ya da daha fazla üyeli gruplar halindedir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü