Eğitim Sitesi

Halel Nedir? Halel Hakkında Kısaca Bilgi

Halel Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Halel:

Bozma, bozukluk.

 

Hukuk Terimi Olarak Halel:

bozma; bozukluk; eksiklik; zarar

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Mevali Politikası: Arap milliyetçiliği politikası. Emeviler'in kendi soyundan gelen Araplara değer vermesidir. Arap ve Müslüman olup Emevi soyundan olmayan Abbasiler bu ayrıştırıcı politikaya karşı Türk ve Farisilerle işbirliği yapıp Emeviler'in yıkılmasını sağlamıştır. Bu politika İslamiyet'in yayılmasını olumsuz etkilemiştir.

    Milliyetçilik: Bireylerin ait oldukları milletin varlığını ve birliğini sürdürmesi ve yüceltmesi için diğer bireylerle ortak çalışma bilincine sahip olmasıdır. Atatürkçülüğün altı ilkelesinden biridir.

    Millet Sistemi: Osmanlı Devleti'nin hakimiyeti altında bulunan toplulukları, din ya da mezhep esasına göre örgütleyip yönetmesine "millet sistemi" denilmektedir. Millet sistemi yaygın olarak Osmanlı Devleti'nin hakimiyeti altında bulundurduğu gayrimüslim (Müslüman olmayan) unsurlar için bir çerçeve oluşturmak amacıyla kullanılmaktadır. Osmanlı Devleti bir Müslüman devletti ve son İslam İmparatorluğu olma vasfına sahiptir. Bu yüzden de Osmanlı Devleti'nde millet sistemi, esas itibariyle İslam Hukuku'na dayanmıştır. İslam Dini'nde millet kavramı din, mezhep; bir din ve mezhebe bağlı topluluk anlamlarına gelmektedir.

    Ekol: 1- Bir bilim ya da sanat alanında üstün bilgisi veya yeteneği olan kimseye veya bir felsefi, edebi, sanatsal öğretiye bağlananların, bu tür bir akımı benimseyenlerin tümü için ekol terimi kullanılır. 2- Genel çizgileri ile aynı üslup kapsamında değerlendirilmekle beraber, bir topluluğa, bölgeye özgü bazı ayrılıklar gösteren gruba verilen ad.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü