Eğitim Sitesi

Halatlar Nedir? Halatlar Hakkında Kısaca Bilgi

Halatlar Terimi Hakkında Bilgiler

Denizcilik Terimi Olarak Halatlar:

Gemicilik işlerinde halatların kullanılması ilk deniz tarihinden başlar. Eski denizciler bitki liflerini bir araya getirerek yaptıkları basit halatları çeşitli işlerde kullanmışlardır. Bu bakımdan halatların ilk maddesini bitki lifleri oluşturmuştur. Denizde kullanılan halatlar yapılış yöntemi ve kullanılan malzeme yönünden üç kısma ayrılırlar.

1-BİTKİSEL HALATLAR
2-SENTETİK HALATLAR
3-ÇELİK HALATLAR

 

    Benzer Denizcilik Terimleri

    Şamandıra: 1- Kullanılış şekline göre değişik biçimlerde yapılmış ve su geçirmezliği temin edilerek yüzme kabiliyeti arttırılmış sac veya ağaçtan yapılmış sarnıçlar. Kullanıldıkları yerlere göre demir, sis, palamar, fener şamandırası gibi isimler alırlar. 2- Kanal, sığlık vb. gibi denizcilerin haberdar edilmesi gereken noktaları belirtmek için kullanılan yüzer işaret.

    Posta: 1- Üzerine kaplama tahtalarının (veya saçların) tespit edildiği ağaç veya maden eğriler (kaburga). 2- Geminin kaplamalarının bağlantısını yapmak üzere baş ve kıç bodoslama arasına ve omurga üzerine konan ağaç ve demir aksama denir.

    Alesta: Uyarma amacıyla kullanılan bir tabirdir. Yapılacak veya yaptırılacak bir işin hazırlığı için verilen komuttur. Hazır olmak, hazır olarak apikoda beklemek. Alesta tramola (Tramola etmeye hazır ol) Alesta ferro (Demir atılmaya hazır) 

    Köprüüstü: Gemilerin idare edildiği ve geminin görüşü en iyi olan yerine yapılan kumanda yeri.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Denizcilik Terimleri Sözlüğü