Eğitim Sitesi

Hacer-i Esved Nedir? Hacer-i Esved Hakkında Kısaca Bilgi

Hacer-i Esved Terimi Hakkında Bilgiler

Hac ve Umre Terimi Olarak Hacer-i Esved:

Hacer-i EsvedKâbe'nin doğu köşesine tavafa başlama işareti olarak konmuş olan ve Hz. Muhammed (s.a.v.) tarafından, Cennet'ten gönderildiği haber verilen koyu renkli taştır.

18-19 cm kutrunda, kırmızımsı, esmer, parlak bir taştır. Hz. İsmail (AS) tarafından Ebu Kubeys dağından getirilen bu taş, tavafa başlama noktasıdır. Bu taşı istilam ederek Hacca başlamak sünnettir.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Hacer-i Esved:

1- Hacer taş, esved siyah demektir. Hacer-i esved yani siyah taş, Kâbe'nin doğu köşesinde bulunan kırmızımsı, esmer, parlak bir taştır. İbrahim ve İsmail (a.s.) tarafından Kâbe inşa edilirken bu güzel taş Ebû Kubeys dağından getirilip Kâbe'nin doğu köşesine, tavafa başlangıç işareti olarak konulmuştur. Hacda veya umrede kâbenin etrafında dönmeye yani tavaf etmeye başlarken, her dönüşte bu taşı selamlar hacılar.

2- Siyah taş demektir. Kâ'be'nin doğu köşesinde bulunan 18-19 cm kuturunda kırmızımsı, siyah ve parlak bir taştır. İbrâhim ve İsmail (a.s) tarafından Kâ'be inşa edilirken Ebû Kubeys dağından getirilmiştir. Kâ'be'nin doğu köşesine, tavafa başlangıç işareti olarak konulmuştur.

 

    Benzer Hac ve Umre Terimleri

    Temettu: Sözlükte yararlanmak anlamına gelir. Aynı yılın hac aylarında önce umre yapıp ihramdan çıktıktan sonra yeniden ihrama girip hac yapmaya temettu denir.

    Rükn: Sözlükte köşe ve bir şeyin aslı anlamına gelen rükn, bir hac terimi olarak hac ve umre ibadetini meydana getiren ve yapılmaması,umre veya haccı geçersiz kılan temel menasik demektir.Ayrıca Kâ'be'nin köşelerine de rükün denir.

    Dem: Hac ve umre esnasında ibadet maksadıyla veya bir vacibin terki, geciktirilmesi ya da bir ihram yasağının ihlal edilmesi sonucu ceza olarak koyun veya keçi kesilmesi anlamına gelir.

    Tavaf-ı Ziyaret: Arafat'tan indikten sonra, kurban bayramı günlerinde yapılan tavaf. Tavaf-ı ifâda da denir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Hac ve Umre Terimleri Sözlüğü