Eğitim Sitesi

Hac Nedir? Hac Hakkında Kısaca Bilgi

Hac Terimi Hakkında Bilgiler

Genel Türkçe Terimi Olarak Hac:

İslam'ın beş şartından biri olan, Müslümanlarca zilhicce ayında Mekke'de yapılan Kâbe'yi ziyaret ve tavaf töreni.

 

Tarih Terimi Olarak Hac:

Müslümanlığın beş şartından biri olan, Müslümanlarca zilhicce ayında Mekkede yapılan Kabe'yi ziyaret ve tavaf törenidir. Genelde tek tanrılı dinlerde, kutsal olarak kabul edilen yerler belli zamanlarda bu dinlere inananlar tarafından benzer şekillerde ziyaret edilir.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Hac:

Sözlükte; saygı duyulan büyük ve önemli bir şeye yönelmek, ziyaret etmek, bir yere gidip gelmek, delil getirmek suretiyle ile galip gelmek anlamlarına gelen "hac" kelimesi bir fıkıh terimi olarak; Mekke'de bulunan Allah'ın evi olan Kabe'yi ve civarındaki kutsal olan özel yerleri, belirli vakti içinde, usulüne uygun olarak ziyaret etmek demektir. İslam'ın beş şartından biridir. Hac yapanlara hacı denir. Parası olan ve gücü yetenlerin ömürlerinde bir defa hac yapmaları farzdır.

 

Teknolojik Ürünler Terimi Olarak HAC:

Bir cep telefonunun işitme cihazı uyumlu (Hearing Aid Compatible) olduğunu gösterir.

 

Hac ve Umre Terimi Olarak Hac:

Sözlükte; saygı duyulan büyük ve önemli bir şeye yönelmek,ziyaret etmek, bir yere gidip gelmek, delil getirmek suretiyle ile galip gelmek anlamlarına gelen "hac" kelimesi bir fıkıh terimi olarak; belirlenmiş zaman içinde Kâ'be, Arafat, Müzdelife ve Mina'da belli dînî görevleri yerine getirmek suretiyle yapılan ibadet demektir.

 

    Benzer Genel Türkçe Terimleri

    Mucize: 1- İnsanları hayran bırakan, tabiatüstü sayılan olay. 2- İnsan aklının almayacağı olay. Peygamberlerin peygamberliklerini ispatlamak için gösterdikleri, Allah tarafından verilen olağanüstü hâller.

    Divanhane: Geniş sofa, salon. Divan toplantısının yapıldığı daire. Eski Türk evlerinde bahçe veya avludan girilerek, ikinci kata çıkarken merdivenin açıldığı bölüme divanhane denir.

    Mürşit: Doğru yolu gösteren kimse, kılavuz.

    Gözlemlemek: 1. Gözlemek. 2. Dış dünyadaki bir şeyi iyi bilmek için dikkati onun üzerinde tutmak, müşahede etmek.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Genel Türkçe Terimleri Sözlüğü