Eğitim Sitesi

Haç Nedir? Haç Hakkında Kısaca Bilgi

Haç Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Haç:

Hristiyanlığın simgesi olan ve birbirini dik kesen iki doğrunun oluşturduğu biçimdir. Eski Roma'da suçluları öldürmek açan kullanılan bu araç Hz. İsa'nın Romalılar tarafından çarmıha gerilmesinden sonra Hristriyanlığın sembolü olmuştur. Haç aynı zamanda Hz. İsa'nın çektiği acıları ve ölümüyle tüm insanlığı günahtan kurtarışını simgeler.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Haç:

Hristiyanlara göre Hz. İsayı öldürmek için kullanılan artı şeklindeki alet.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Slav: Dillerindeki yakınlıktan dolayı Rus, Leh, Sırp, Hırvat, Bulgar, ve Çek halklarına verilen ortak ad.

    Lağımcı Ocağı: Osmanlı Devleti ordusunun Kapıkulu yayaları sınıfından teknik bir askeri birliktir. Kuşatma savaşlarında kale duvarlarında gedikler açmak amacıyla tüneller (lağım) kazmak, kazılan bu tünellere patlayıcı maddeler yerleştirmek bu askeri birliğin göreviydi. Bu günkü İstihkam birliklerinin yaptığı pek çok işi üstlenmişlerdi.

    Avarız: Osmanlı Devleti'nde olağanüstü durumlarda özellikle de, savaş giderlerini karşılamak amacıyla toplanan vergidir. Tanzimat Dönemi'nde kaldırılmıştır.

    Tuğ: Paşalara verilen at kılından yapılmış sorguç. Bunların sayısı paşaların rütbesine göre değişirdi: Sancak beylerinin (mirlivaların) 1; beylerbeylerinin (mirîmiranların) 2; vezirlerin ve seraskerlerin 3; sadrazamın 5; padişahın 7 veya 9 tuğu olurdu. Şeyhülislâmın biri toplu öteki topsuz 2, kazaskerlerin 1, yeniçeri ağalarının 2 topsuz tuğları vardı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü