Eğitim Sitesi

Gözlem Nedir? Gözlem Hakkında Kısaca Bilgi

Gözlem Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Gözlem:

1- Bir nesnenin, olayın veya bir gerçeğin, niteliklerinin bilinmesi amacıyla, dikkatli ve planlı olarak ele alınıp incelenmesi.

2- İnceleme sonucu elde edilen değer.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Gözlem:

Bir nesnenin, olayın ya da bir gerçeğin özelliklerini bilmek amacıyla dikkatli ve planlı olarak ele alınıp, çeşitli araçlarla veya çıplak gözle incelenmesi.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Gözlem:

Olayları kendiliğinden oluşan oluşum biçimleri içinde amaçlı ve sistemli olarak izlemek ve kaydetmektir. Sosyolojide, toplumsal yaşamla ilgili olayları oluşum koşulları içinde amaçlı ve sistemli bir biçimde izlemek ve kaydetmektir.

 

Edebiyat Terimi Olarak Gözlem:

Olaylara, olgulara, varlıklara inceleyici gözle bakmak ve onların belirleyici özelliklerini seçmek işi.

 

Biyoloji Terimi Olarak Gözlem:

Bir olayı veya problemi daha iyi anlamak için çeşitli yönleriyle incelemektir.

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Gözlem:

1. Bir nesnenin, olayın veya bir gerçeğin, niteliklerinin bilinmesi amacıyla, dikkatli ve planlı olarak ele alınıp incelenmesi.

2. Çeşitli araç ve gereçlerin yardımıyla olayların sebeplerini bilmek için uygulanan bilimsel yöntem.

 

Genel Türkçe Terimi Olarak Gözlem:

Bir nesnenin, olayın veya bir gerçeğin, niteliklerini bildirmek amacıyla dikkatli ve planlı olarak ele alınıp incelenmesi. İnceleme sonucu elde edilen değer.

 

Fizik Terimi Olarak Gözlem:

Bir nesnenin olayın veya bir gerçeğin, niteliklerini bilmek amacıyla, dikkatli ve plânlı olarak ele alınıp incelenmesi

 

Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimi Olarak Gözlem:

Meteorolojide, sıcaklık, basınç veya rüzgâr gibi atmosferik durumu belirten, yer yüzeyinde veya yukarısında bir veya daha fazla meteorolojik elemana ait değerin kaydedilmesi.

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Anahtar: Anahtar portenin temel elemanıdır. Portenin başına yerleştirilir. Başına getirildiği dizeğin (portenin) içine yerleşmiş olan notaların hangi sese ait olacağını (hangi frekansta ses çıkarması gerektiğini) belirleyen işaretlerdir. Başlıca Sol, Do ve Fa anahtarları kullanılır ve her biri işaretlendiği yerden sonraki seslendirmelerin ton, ses düzeni vb. belirler. (Alm. Schlüssel, Lat. Claves).

    Virtüozite: Çalgısında ustalık, teknik yetenek sergileyebilme. Virtuosity (İng.).

    Quintett (Kentet): Beş ses veya beş alet için yazılan müzik parçası. Oda müziği türünün çok sevilen şekillerinden biri olup diğerleri gibi sonat formunda yazılır. Yaylı çalgılar kenteti şu çalgılardan oluşur: (2 keman, 2 viyola, 1 viyolonsel) veya (2 keman, 1 viyola, 2 viyolonsel). Bu şeklin de en önemli bestecileri Viyana klasikleridir. Beethoven, Schubert, Brahms yetkin kentetler bestelemişlerdir.

    Gam-Dizi: Herhangi bir notadan başlayıp inici veya çıkıcı olarak sekiz komşu notanın hiç kopmadan sıralanmasına gam veya dizi denir. Gamlar pes (kalın) notadan başlayıp tiz (ince) notaya doğru sıralanıyorsa çıkıcı gam, tiz notadan, pes notaya doğru sıralanıyorsa inici gam adını alırlar. Gamın her sesine derece adı verilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü