Eğitim Sitesi

Görüş Alanı Nedir? Görüş Alanı Hakkında Kısaca Bilgi

Görüş Alanı Terimi Hakkında Bilgiler

Haritacılık (Kartografya) Terimi Olarak Görüş Alanı:

Kamera ve tarayıcıların nesne uzayında kapattıkları alanın büyüklüğünü tanımlamada kullanılan, izdüşüm merkezinde ölçülen, en uçtaki izdüşüm ışınları arasında kalan açı, görüş açısı.

 

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Görüş Alanı:

Teleskop ile görülebilecek gökyüzü parçasına gerçek görüş alanı denir. Bu açısal alan yay derecesi cinsinden ölçülür. Formülü : Teleskobun gücü / Gözmerceğinin görüş alanı (derece) dir.

 

    Benzer Haritacılık (Kartografya) Terimleri

    Stereo Model: 1- Bir dizi fotogrametrik işlemden sonra bir fotoğraf çiftinden, fotogrametri aletinde ya da bilgisayar ekranında oluşturulan, arazinin, nesne uzayının küçültülmüş bir benzeri olan, derinlikleri de algılanabilen üç boyutlu model, stereoskopik model. 2- Fotoğraf çiftleri ile oluşturulan, nesnelerin yada arazinin üçüncü boyutlarının da algılanabildiği, gerçeğin küçültülmüş bir benzeri, stereoskopik model.

    Işın Kırılması: Hava fotogrametrisinde nesne noktalarından gelen ışının atmosfer nedeni ile bir eğri yolu izlemesi, izdüşüm ışını doğrusunun sapması, refraksiyon.

    Düzlemdeşlik Koşulu: Aynı nesneye ait bir fotoğraf çiftindeki eşlenik iki fotoğraf noktası ve iki izdüşüm merkezinin aynı düzlemde bulunma koşulu, nesneye ait iki ışının kesişebilmesi koşulu.

    Orto Görüntü: Yeryüzü engebelerinin etkisi, giderilmiş görüntü, uydu görüntüleri ile elde edilmiş ortofoto.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Haritacılık (Kartografya) Terimleri Sözlüğü